Πολικές αρκούδες: υπάρχει ελπίδα;

0
189

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Παρά το γεγονός ότι οι πάγοι λιώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι ελπίδες για τις πολικές αρκούδες φαίνεται ότι δεν έχουν χαθεί.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες έρευνες που υποστήριζαν ότι οι πολικές αρκούδες ήταν καταδικασμένες, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε στην ανοικοδόμηση και τη σωτηρία των οικοτόπων στην Αρκτική.

«Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα» δήλωσε στο Reuters o Αμερικανός ερευνητής Steve Amstrup.

«Αν οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν θα κάνουν τίποτα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του είδους», προσέθεσε.

Οι πολικές αρκούδες έχουν γίνει σύμβολο κατά  της κλιματικής αλλαγής γιατί η επιβίωσή τους εξαρτάται από τα μεγάλα κομμάτια πάγου, που τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο τείνουν πλέον να εξαφανίζονται.

Η κλιματική αλλαγή πλήττει ακόμα περισσότερο τις πολικές περιοχές εξαιτίας της λευκαύγειας που επιταχύνει τις επιπτώσεις της ηλιακής θερμότητας . Αν μια καλυμμένη με χιόνι περιοχή ζεσταθεί και το χιόνι λιώσει, η λευκαύγεια μειώνεται, απορροφάται περισσότερο ηλιακό φως, και η θερμοκρασία τείνει να αυξηθεί.

Ο Steve Amstrup συμμετείχε  στην Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα του 2007 που κατέδειξε ότι τα 2/3 των 22.000 αρκούδων παγκοσμίως πιθανότατα θα εξαφανιστούν μέχρι το 2050, αν οι εκπομπές ρύπων και η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Αν και η πρόβλεψη παραμένει έγγυρη, η νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι πάγοι δεν έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούν να αποκατασταθούν.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικά μοντέλα, στοιχεία για τον πληθυσμό των πολικών αρκούδων αλλά και τους ρυθμούς που λιώνουν οι πάγοι.

Παράλληλα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν και τη μικρή αποκατάσταση των πάγων που έλιωσαν το 2007, τη χρονιά με τους λιγότερους παγετώνες από το 1979 που ξεκίνησαν οι δορυφορικές λήψεις.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια