Ένα «ενιαίο» δάσος θα κάνει βιώσιμη τη Θεσσαλονίκη

0
82

Περιβάλλον- Ενέργεια-Οικολογία.

Ένα περιαστικό δάσος από τη Θέρμη μέχρι τη Νεοχωρούδα θα μπορέσει να κάνει βιώσιμη τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με οικονομικό τρόπο και σε μικρό χρονικό διάστημα το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα μπορεί να υποκαταστήσει την τεράστια έλλειψη αστικού πρασίνου με περιαστικό πράσινο, μέσα από την ενοποίηση των δασικών εκτάσεων που την περιβάλλουν.

Την εν λόγω πρόταση έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας και αντιπρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», Θεοχάρης Ζάγκας, μέσα από την εισήγησή του με θέμα:

Η σημασία της ενοποίησης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης στη βιοποικιλότητα της περιοχής και στη βιωσιμότητα της πόλης», που θα παρουσιαστεί στην ημερίδα «Βιοποικιλότητα στην πόλη και στους περιαστικούς βιοτόπους» των Οικολόγων Πρασίνων, που θα γίνει την Παρασκευή, στον Πύργο της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ (έναρξη στις 18.00).

O κ. Ζάγκας υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η ενοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της Θέρμης, του Χορτιάτη, του Πανοράματος, του Κουρί, του Σέιχ Σου, του 424 ΓΣΝΕ, του ΤΙΤΑΝ, του Ωραιοκάστρου και της Νεοχωρούδας.

«Αυτά τα περιαστικά δάση σήμερα είναι ξεκομμένα το ένα από το άλλο. Θα μπορούσαν, όμως, να ενοποιηθούν με στενότερες ή ευρύτερες λωρίδες δάσους. Για να επιτευχθεί αυτό, μπορούν να συνεισφέρουν και εθελοντικές ομάδες και να συνδέσουμε αυτόν τον πράσινο κλοιό γύρω από την πόλη με το αστικό πράσινο δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

Η εν λόγω πρόταση δεν έχει μεγάλο κόστος και είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια είτε από το ταμείο της πράσινης ανάπτυξης.

«Μόνον έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε μια βιώσιμη πόλη, αλλιώς η υποβάθμιση θα συνεχιστεί με δεδομένα και τα προβλήματα έλλειψης και κακής κατάστασης του αστικού πρασίνου.

Το υπάρχον περιαστικό πράσινο χρειάζεται και ποιοτική αναβάθμιση, ενώ παράλληλα προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα δάσος κατά μήκος του Δενδροποτάμου και του Γαλλικού ποταμού, ώστε παράλληλα να προστατευθεί η πόλη από τους βορειοδυτικούς ανέμους, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά στο πολεοδομικό συγκρότημα μεγάλων ποσοτήτων χώματος και σκόνης από τις καλλιέργειες στον κάμπο», επισήμανε ο κ. Ζιάγκας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια