Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου

0
39

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το πρότυπο Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, το οποίο εγκαινιάζεται την Κυριακή, στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο υλοτομίας που κατασκευάστηκε στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας το 1939.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», πρόκειται για ένα μουσείο που αναδεικνύει τη δασική ιστορία του Μαινάλου αλλά και τα πρώτα βήματα της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της υλοτομίας στην περιοχή του Μαινάλου.

Όλα τα μηχανήματα χρονολογούνται από το τέλος της δεκαετίας του 1930, έχουν σωθεί και είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, ακόμα κι αν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας για πολλά χρόνια.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Φαλάνθου, Κώστας Ψυχάρης, δήλωσε ότι «Συντηρήσαμε επίσης όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες εκείνη την εποχή και τα εκθέτουμε στο μουσείο μαζί με έγγραφα της εποχής που σχετίζονται με τη λειτουργία του εργοστασίου.

Επιπλέον θα προβάλλεται ένα βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών με θέμα την υλοτόμηση του ξύλου και την επεξεργασία του».

Επίσης, θα δημιουργηθεί αίθουσα για μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που έχει σκοπό να ευαισθητοποίηση αλλά και να μυήσει τους μαθητές στα θέματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα και την προστασία του δάσους.

Η εν λόγω προσπάθεια αποκτά βαθύτερο νόημα αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας στις πυρκαγιές του 2007.

Ο κ. Ψυχάρης επισήμανε ότι «Το σκεπτικό αυτό έγινε επίκαιρο μετά τις φωτιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους στο Μαίναλο.

Ένας μεγάλος στόχος που θέσαμε είναι να απευθυνθούμε στα σχολεία και τους νέους ανθρώπους και να τους υπενθυμίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που έχει ανάγκη το δάσος και τη φύση και όχι το αντίθετο».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια