Τέξας: μήνυση κατά της Exxon Mobil για ρύπανση του αέρα

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μήνυση κατά της Exxon Mobil υπέβαλαν δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις  του Τέξας, κατηγορώντας τον πετρελαϊκό κολοσσό για μεγάλη ρύπανση του αέρα από το διυλιστήριο και το χημικό εργοστάσιο που λειτουργεί στο Baytown.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Sierra Club» και «Environment Texas», οι δραστηριότητες της Exxon Mobil στο Baytown  είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεράστιας ποσότητας τοξικών ρυπαντών στην ατμόσφαιρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παράλληλα, στη μήνυση που υπέβαλαν οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας σημείωσε 2.500 παραβιάσεις του Νόμου για τον Καθαρό Αέρα.

«Αφού οι μεγάλοι ρυπαντές συνεχίζουν να μολύνουν τον αέρα μας και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν παίρνουν μέτρα, έχουμε καθήκον να φροντίσουμε μόνοι μας για την επιβολή της εφαρμογής του Νόμου για τον Καθαρό Αέρα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Luke Metzger, διευθυντής της Environment Texas.

Με τη μήνυση που υπέβαλαν, οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις κορύφωσαν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των «παράνομων εκπομπών» από διυληστήρια και χημικά εργοστάσια στο Τέξας.

Αν κερδίσουν τη δικαστική διαμάχη, η Exxon Mobil αναμένεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από την Exxon, οι οργανώσεις είχαν υποβάλλει μήνυση εναντίον της Shell και της Chevron Phillps Chemical Co, πάλι για παράνομες εκπομπές.

Τελικά οι δυο πλευρές αποφλασισαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, αφού οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν εκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό και προγράμματα για να μη ρυπαίνουν.

Η Exxon Mobil από την άλλη πλευρά αρνήθηκε τις κατηγορίες και προτίμησε τη δικαστική οδό.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια