Βρετανία: αναδίπλωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία «πράσινης» τράπεζας

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλλει την προγραμματισμένη σύσταση «πράσινης» τράπεζας, ξεκινώντας αρχικά με ένα χρηματοδοτικό fund.

Εμπνευστής της ιδέας της Green Investment Bank (GIB) είναι ο βουλευτής George Osborne, από τον καιρό που βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο Osborne θεωρούσε τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος κεφαλαιώδους σημασίας για τη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων, όπως φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα και υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η κυβέρνηση της Βρετανία αναδιπλώνεται στο συγκεκριμένο θέμα και εξετάζει τη δημιουργία ενός fund, με αποστολή τη χρηματοδότηση έργων μέσω της έκδοσης «πράσινων» ομολόγων.

Ως αιτία προβάλλονται τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία. Ο πιστωτικός κίνδυνος της GIB ανάγκασε τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας Chris Huhne να υιοθετήσει μια πιο «συντηρητική» επιλογή.

Σε έκθεσή της, η διεθνής ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young αναφέρει πως η αναβολή σύστασης της GIB θα οδηγήσει σε ακύρωση του 80% των «πράσινων» επενδύσεων ύψους 450 δις. λιρών που έχουν προγραμματιστεί την επόμενη δεκαπενταετία.

Ο Huhne, σε δηλώσεις του στη Guardian,  επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για σύσταση «πράσινης» τράπεζας, με την ίδρυση του fund να αποτελεί μια προσωρινή επιλογή.

Για το econews

Newslink

Σχόλια