Άτλας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής από το UNEP

0
32

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μετά τον Υδάτινο Άτλα της Αφρικής, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) παρουσίασε τον Άτλα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Μέσα από 200 δορυφορικές φωτογραφίες, ο αναγνώστης αποκτά μια εικόνα της αποψίλωσης των δασών στη Γουατεμάλα ή των επιπτώσεων των εκτεταμένων εξορύξεων στην Κολομβία.

Ο Άτλας με τίτλο Latin America and the Caribbean – Atlas of our changing environment αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ανάλυσης των περιβαλλοντικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, συνδυάζοντας αποκαλυπτικές δορυφορικές φωτογραφίες με αναλύσεις βασισμένες σε έγκυρα δεδομένα.

Οι εικόνες προβάλλουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, τα οικοσυστήματα, την πανίδα και τα τοπία της, ενώ αποδεικνύουν την καταστροφή που υπόκειται ο φυσικός της πλούτος εξαιτίας του μοντέλου οικονομικής εκμετάλλευσης που ακολουθείται.

Ο Άτλας θεωρείται απαραίτητο εργαλείο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων και κοινωνικών πολιτικών στο μέλλον, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο Άτλας δίνει μεταξύ άλλων μια εύγλωττη εικόνα για την κατάσταση των πάγων στην Παταγωνία, την αποδάσωση στη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και την Αϊτή, τις καταστροφές από το σεισμό στην Αϊτή, τη μεταβολή στη χρήση της γης, τη μείωση της βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση των παράλιων περιοχών.

Για το econews

Newslink

Σχόλια