Κεντρική Αφρική: εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας σπάνιων ζώων

1
152

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ακτιβιστές για την προστασία της άγριας ζωής στην Κεντρική Αφρική εξάρθρωσαν κύκλωμα λαθρεμπορίας, το οποίο πουλούσε σε χώρες του εξωτερικού σπάνια είδη ζώων και κατέσχεσαν εκατοντάδες κιλά ελεφαντόδοντου, κελύφη χελωνών και δέρματα άλλων ζώων.

Οι επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε τέσσερις αφρικανικές χώρες: Καμερούν, Γκαμπόν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και Κονγκό, υπό την εποπτεία του ΜΚΟ, Last Great Ape Organisation (Laga).

Στη Γκαμπόν, μυστικοί πράκτορες που υποδύονταν τους λαθρεμπόρους συνέλαβαν 16 «βαποράκια» με 150 κιλά ελεφαντόδοντου στην κατοχή τους, αξίας άνω των 100.000 ευρώ και προορισμό την αγορά της Κίνας.

Αντίστοιχες συλλήψεις έγιναν και στις υπόλοιπες χώρες με «λεία» δέρματα λεοπαρδάλεων και λιονταριών, κελύφη χελωνών, ελεφαντόδοντο κλπ.

Ο ιδρυτής του Laga, Ofir Drori είπε πως αυτή η επιχείρηση αποτελεί σταθμό για τις χώρες της κεντρικής Αφρικής, όπου ναι μεν υπογράφονται συνθήκες προστασίας της πανίδας, αλλά το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο και μέσα επιβολής του νόμου δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Το λαθρεμπόριο άγριών ζώων σε αυτή την περιοχές του κόσμου ανθεί και συχνά συνδυάζεται με αυτό των ναρκωτικών.

Για το econews

Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.