Έρχεται ο «πράσινος» φόρος

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η καινούργια επιβάρυνση που φέρνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο στο τομέα περιβάλλοντος, είναι ο «πράσινος» φόρος, για τον οποίο μάλιστα σημειώνεται ότι μέσα στο 2011 θα φέρει έσοδα τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η σχετική πρόβλεψη αναφέρεται σε όλες τις κοινοτικές οδηγίες και η χώρα όφειλε να την έχει θεσμοθετήσει από χρόνια.

Είναι ένας είδος «αντιπαροχής» για δράσεις που επιβαρύνουν το φυσικό ή και το αστικό περιβάλλον και δεν αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η εν λόγω αλλαγή συνδέεται με την κατάργηση του αδιαφανούς ΕΤΕΡΠΣ, του ταμείου όπου σήμερα συγκεντρώνονται οι εισφορές από την έκδοση οικοδομικών αδειών, που ήδη έχει μετονομαστεί σε «πράσινο ταμείο» και θα διαχειρίζεται όλα τα πρόστιμα από αυθαίρετα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Για τα αυθαίρετα προβλέπεται «έναρξη είσπραξης ειδικού φόρου» που θα είναι τουλάχιστον 300 εκατ. το χρόνο.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες από τη δεκαετία του ’50 ελάχιστες αμοιβές για αρχιτέκτονες και μηχανικούς.

Το εν λόγω μέτρο όμως βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια