Περικοπές μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη μείωση των μισθών και λοιπών αποδοχών των εργαζομένων και στελεχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ προτίθεται να ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» πρόκειται για τις εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΔΕΠΑ (ως συνδεδεμένη

των ΕΛΠΕ).
Το αίτημα θα αποσταλεί γραπτώς σε όλες τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και θα αφορά περικοπές αντίστοιχες με αυτές των μη εισηγμένων, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου.

Υπό την εποπτεία του Δημοσίου θα τεθούν περίπου 100 ΔΕΚΟ από 52 σήμερα. Σε αυτές σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» θα ισχύσουν τα κάτωθι:

-Οροφή αποδοχών στα 48.000 ευρώ μεικτά ετησίως (με πλαφόν μείωσης 25% και εξαίρεση για διοικητές, διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους).

-Αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων και μείωση κατά 10% στις αποδοχές που ξεπερνούν το όριο των 1.800 ευρώ μηνιαίως χωρίς τα επιδόματα.

-Για την αξία των επιπλέον αμοιβών (υπερωριακής απασχόλησης, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών και εργασίας τις εξαιρέσιμες ημέρες) θεσπίζεται πλαφόν στο 10% επί του συνόλου των δαπανών μισθοδοσίας κάθε ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή των ρυθμίσεων σε όλες τις εταιρείες που ελέγχει το Δημόσιο. Παρόλα αυτά, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ισοπεδωτική λογική που καταργεί τα κριτήρια παραγωγικότητας χάριν ευκολίας διαχείρισης.

Πηγή i-live news

Σχόλια