Κυριάκος Μητσοτάκης: τι δήλωσε για τη διαχείριση των υδατικών πόρων

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανακοίνωση για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην εξής δήλωση:

«Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελούν ουσιαστικά παραδοχή της αναποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής σε ένα νευραλγικό τομέα με περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαστάσεις. Η υδατική πολιτική που ακολουθείται τους τελευταίους 14 μήνες είναι πλούσια σε ρυθμιστικές αποφάσεις και μελέτες αλλά εξαιρετικά φτωχή σε συγκεκριμένα έργα και απτά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας – Πλαίσιο για τα νερά έχει πρακτικά βαλτώσει καθώς τα Σχέδια Διαχείρισης δεν έχουν προχωρήσει, ο μηχανισμός εφαρμογής τους δεν έχει εξασφαλιστεί και το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της ποσότητας και ποιότητας των υδάτων είναι ακόμα στα χαρτιά. Τα κίνητρα εξοικονόμησης στον οικιακό τομέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά μόνο ως εξαγγελία μπορούν να αντιμετωπιστούν που απέχει πολύ από το να συγκεκριμενοποιηθεί. Άλλωστε αποτελεί μία μόνο πτυχή μιας συντεταγμένης εθνικής πολιτικής υδάτων η οποία πρέπει να επικεντρωθεί σε γνωστά προβλήματα που χρονίζουν, όπως: η σπατάλη νερού εξαιτίας παραγωγικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, οι απώλειες εξαιτίας απαρχαιωμένων αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων, η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η στρεβλή τιμολογιακή πολιτική και η απουσία βασικών έργων υποδομής με έμφαση την επαναχρησιμοποίηση. Ειδικά όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων της Ψυττάλειας έχουμε εδώ και καιρό τονίσει την σημασία της και αναμένουμε πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εκτός όμως από τις αδυναμίες στην υδατική του πολιτική, το ΥΠΕΚΑ ομολόγησε επίσης την αναποτελεσματικότητά του στο εξίσου σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης να κλείσει και να αποκαταστήσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στη χώρα μας. 14 μήνες μετά τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή όταν η ίδια έθετε σε πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα των ΧΑΔΑ και λίγες ημέρες μετά την συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οδηγεί ολοταχώς την χώρα σε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα επιβαρύνουν τα ήδη  περιορισμένα δημόσια οικονομικά και τον έλληνα φορολογούμενο.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων αποτελούν πολύ σημαντικά ζητήματα προτεραιότητας στα οποία δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες. Γι’ αυτό την καλούμε έστω και τώρα να αφήσει στην άκρη τις θεωρητικές εξαγγελίες και τα σχέδια επί χάρτου και να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και έργα που θα έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».

econews

Σχόλια