Εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα

0
82

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1998 με στόχο την παροχή γνώσεων για την καφέ αρκούδα αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που απειλούν το είδος.

Το Κέντρο λειτούργησε μέχρι σήμερα στον Αετό Φλώρινας, στη Δυτική Μακεδονία και αποτελεί τμήμα του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου και έχει υποδεχτεί μέχρι σήμερα περίπου 500.000 επισκέπτες.

Η ανανέωση των εκθεμάτων με γνώμονα τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας και της επιστήμης της βιολογίας και οικολογίας του απειλούμενου είδους της καφέ αρκούδας κρίθηκε απαραίτητη μετά την επιτυχημένη λειτουργία 10 ετών κι έτσι με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος και σε συνεργασία με την κοινότητα Νυμφαίου, το ανανεωμένο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα θα ανοίξει τις πύλες του στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Στόχοι του Κέντρου Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα

•Ευαισθητοποίηση κοινού

•Πληροφόρηση

•Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων στα θέματα που πραγματεύεται.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τη βιολογία, την οικολογία και την προστασία της καφέ αρκούδας, προέκυψαν από την έρευνα και μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Αρκτούρου.

Η σχεδίαση των εκθεμάτων έγινε με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του είδους και την ανάγκη του για ανενόχλητη από την ανθρώπινη παρουσία επιβίωση.

Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη  δυνατότητα να επιλέξουν τα θέματα στα οποία επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αλληλεπιδράσουν  με τις πληροφορίες που τους παρέχονται, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ενεργό ρόλο στα δρώμενα.

Η περιήγηση στο χώρο σηματοδοτεί ένα ταξίδι στη «ζωή της αρκούδας» μέσω ενός σεναρίου με φυσική ροή και συνέχεια.

Οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τη μυστηριακή σχέση της αρκούδας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται στο Κέντρο Ενημέρωσης για την αρκούδα

•Αναπαραστάσεις της αρκούδας από τον άνθρωπο

Παρουσιάζεται η εικόνα που έχει ο άνθρωπος για την αρκούδα όπως αυτή αποτυπώθηκε σε αρχαία αγγεία, ζωγραφικούς πίνακες, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές παρουσιάσεις  και η σχέση που διαμόρφωσε ο άνθρωπος με το είδος. Επιπλέον, εξετάζεται η ανθρώπινη προσέγγιση στη ζωή της αρκούδας.

•Εξέλιξη του είδους – Γεωγραφική κατανομή του είδους στον Ελλαδικό χώρο

Παρουσιάζεται  η εξέλιξη του είδους κατά τη χρονική περίοδο των τελευταίων 35 εκατομμυρίων  χρόνων και η γεωγραφική κατανομή της αρκούδας στον ελλαδικό χώρο.

Στο σημείο αυτό  αναφέρονται οι αιτίες που οδηγούν στη συρρίκνωση και διάσπαση των πληθυσμών.

•Βιολογία – Οικολογία

Ακολουθεί  η παρουσίαση στοιχείων βιολογίας και οικολογίας του είδους στις εποχές του χρόνου.

Εξετάζονται  οι αλλαγές στη συμπεριφορά  και τον τρόπο ζωής της αρκούδας ανά εποχή,  τα μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του ζώου, οι τροφικές συνήθειες, η αναπαραγωγή της αρκούδας, η γέννηση και η εκπαίδευση των μικρών της, ο χειμέριος λήθαργος αλλά και γενικότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

•Έρευνα

Παρουσιάζεται με ειδικό έκθεμα μια μέρα των ερευνητών στο πεδίο-βιότοπο της αρκούδας, τα εργαλεία τους αλλά και όλες οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για τη συλλογή στοιχείων για την καφέ αρκούδα.

•Απειλές VS αρμονική συνύπαρξη

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται όλες οι απειλές που δέχεται η αρκούδα από τον άνθρωπο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο θέμα των μεγάλων οδικών αξόνων.

Aκόμη, εκτίθενται πρακτικές ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής που είναι και το ζητούμενο όλων των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία του είδους της καφέ αρκούδας.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα θα λειτουργεί καθημερινά για τους επισκέπτες και τα σχολεία από τις 10.00 ως τις 19.00 και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Ο Αρκτούρος λειτουργεί επίσης στην κοινότητα Νυμφαίου το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας, όπου φιλοξενούνται 13 πρώην αιχμάλωτες  αρκούδες.

Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος, 800 μ. από τον κατοικημένο οικισμό του Νυμφαίου και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν σε ασφαλή απόσταση τις περισσότερες από τις αρκούδες και να μάθουν γι΄αυτές σε μια ειδική ξενάγηση σε φυσικό δάσος στο Νυμφαίο.

Νίκειος Σχολή

Η Νίκειος Σχολή αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του Νυμφαίου αλλά και της χώρας μας. Είναι χτισμένη με συμμετρία (εκλεκτικιστικός ρυθμός) και με νεοβυζαντινά στοιχεία στις όψεις συνδυασμένα με το μπαρόκ στυλ του πύργου της.

Το τριώροφο κτίριο ολοκληρώθηκε το 1928 με χρηματοδότηση του Νυμφαιώτη επιχειρηματία Ζαν Νίκου.

Έως και το 1980 στέγαζε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό του χωριού.

Σήμερα διαθέτει βιβλιοθήκη, φιλοξενεί εκθέσεις, λειτουργεί από τον Αρκτούρο ως Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως συνεδριακό κέντρο.

Για το econews

Newslink Hellas

*φωτογραφίες από τον Αρκτούρο


Σχόλια