ΣΕΒ: Συμπόσιο για τα Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια

0
7

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

«Αναπτυξιακές δυνατότητες με καθαρό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία από τη μείωση της κατανάλωσης στα Κτίρια στη χώρα μας το βασικό μήνυμα»

«Η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ανάγκη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια, αλλά και τη μεγάλη  ευκαιρία αυτό να το κάνει με καθαρό όφελος για την κοινωνία και την οικονομία, προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές αναπτυξιακές λύσεις και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσης».

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του Συμποσίου, που διοργανώνει το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σήμερα (Τετάρτη, 8.12.2010), στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με θέμα: «Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια: Πρόκληση & Ευκαιρία για Βιώσιμη Ανάπτυξη» και το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως τονίσθηκε στο Συμπόσιο το θέμα της μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας στα κτίρια είναι σήμερα εξαιρετικής σημασίας τόσο για την παγκόσμια όσο και για την Ελληνική Οικονομία, αρκεί να γίνει αντιληπτό ότι έχει υπολογιστεί  διεθνώς ότι τα κτίρια αποτελούν το νούμερο ένα καταναλωτή της τελικής ενέργειας, εκπέμποντας το 38% των αερίων του θερμοκηπίου ποσοστό, δηλαδή, μεγαλύτερο από αυτό των μεταφορών (26%) και της βιομηχανίας (33%).

Ειδικά δε, για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της τελικής ενέργειας, συμβάλλοντας άμεσα ή έμμεσα σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Καλωσορίζοντας στην έναρξη τους προσκεκλημένους, ο  Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος Βιδάλης σημείωσε, ότι «οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ότι το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα μας, με τις καθημερινές μας συνήθειες, με το σημερινό πρότυπο υπερκατανάλωσης, που έχουμε διαμορφώσει και το οποίο δεν είναι συντηρήσιμο για τον πλανήτη μας».

«Στην Ελλάδα ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχέση με άλλους τομείς, ο κτιριακός τομέας δημιουργεί το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών.

Με τις κατάλληλες ενέργειες, οι εκπομπές από τον κτιριακό τομέα μπορούν να μειωθούν σημαντικά – ενδεικτικά κατά 20% στα επόμενα 10 χρόνια – και μάλιστα με καθαρό οικονομικό όφελος για την Ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ταυτόχρονα σημαντική επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική.

Είναι κρίσιμο να εντατικοποιηθεί ο διάλογος στη χώρα μας και μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού πολιτικών να προχωρήσουμε άμεσα σε δράση.»

Ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα οικονομική κρίση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ότι το σημερινό πρότυπο κατανάλωσης ενέργειας και αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων γενικότερα δεν είναι βιώσιμο και ότι το θέμα αυτό μας επηρεάζει και μας αφορά όλους.

Τέλος, προέτρεψε την ελληνική επιχειρηματικότητα να αδράξει την ευκαιρία,  μετατρέποντας το πρόβλημα σε πρόκληση και την πρόκληση σε καινοτομία, σε νέες μεθόδους και προϊόντα.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του Συμποσίου παρουσιάσθηκαν παραδείγματα εφαρμογών σχεδιασμού, καλών πρακτικών και έξυπνων λύσεων, καθώς και σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης και πολιτικές που με επιτυχία έχουν εφαρμοσθεί στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη σπουδαιότητα και στις προϋποθέσεις διαμόρφωσης της αναγκαίας συναίνεσης για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης. Η μεταμόρφωση της ελληνικής αγοράς αποτέλεσε το θέμα ειδικού πάνελ συζήτησης, που συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Στο Συμπόσιο με ομιλία συμμετέχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.

Ενώ στους ομιλητές και συζητητές περιλαμβάνονται διακεκριμένοι ξένοι και έλληνες ειδικοί, όπως οι κ.κ.: Constant Van Aerschot, Director LAFARGE • Co-Chair Energy Efficiency in Buildings, WBCSD, Rainer Scheppelmann, Deputy Head, Hamburg Coordination Centre for Climate Issues, Γραμματική Παπαδοπέτρου–Τσίγκου, Γενική Διευθύντρια Γενική Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Θεανώ Λιακοπούλου, Partner, McKinsey & Company, Ron Herbst, Global Head of Energy Management and Sustainability, Deutche Bank, Rudolf Trachsel, Dipl. Architect ETH SIA NDK, Νίκος Βρατσάνος, Αρχιτέκτων, Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη, Ματθαίος Σανταμούρης, Πρόεδρος Κ.Α.Π.Ε. • Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άγις Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Α.Π.Θ. και Κώστας Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Για το econews

Newslink HellasΣχόλια