Γορίλες: αυξήθηκε κατά 25% ο πληθυσμός τους

0
256

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο πληθυσμός των γοριλών που ζουν στα ορεινά στην Κεντρική Αφρική αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός των ορεινών γοριλών, όπως τους αποκαλούν, εντοπίζεται στην οροσειρά Virunga, στην οποία υπάρχουν τρία εθνικά πάρκα, της Ρουάντας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ουγκάντας.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί από τα 380 άτομα το 2003 στα 480, σύμφωνα με καταγραφή που έγινε από τοπικές και ξένες ΜΚΟ για τη διατήρηση της Άγριας Ζωής.

«Η αύξηση του πληθυσμούς τους στην οροσειρά Virunga, είναι αποτέλεσμα προσπαθειών που καταβάλουμε σε καθημερινή βάση για την προστασία του εν λόγω είδους», δήλωσε η Rica Rwigamba εκπρόσωπος ΜΚΟ για την διατήρησης της Άγριας Ζωής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ένας άλλος πληθυσμός ορεινών γοριλών βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο του Bwindi στην Ουγκάντα.

Αν υπολογίσουμε τους δύο αυτούς πληθυσμούς μαζί με τέσσερα ορφανά γοριλάκια, τα οποία φιλοξενούνται σε καταφύγιο στο Κονγκό, ο συνολικός τους πληθυσμός ανέρχεται στα 786 άτομα.

Τα εν λόγω ζώα έγιναν γνωστά από την ταινία «Γορίλες στην Ομίχλη», η οποία αναφερόταν στην προσπάθεια που κατέβαλε για τη διάσωση τους η ζωολόγος.

Η Dian Fossey η οποία εγκαταστάθηκε στη Ρουάντα και αφοσιώθηκε στη μελέτη του ορεινού γορίλα, ενώ παράλληλα πολέμησε τους λαθροθήρες που οδηγούσαν το είδος σε εξαφάνιση.

Οι ορεινοί γορίλες απειλούνται από τη λαθροθηρία, από τις συγκρούσεις με τους αντάρτες, την αποψίλωση των δασών και από τις ασθένειες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια