Ταμείο Αγοράς Άνθρακα ιδρύει η Παγκόσμια Τράπεζα

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη δημιουργία Ταμείου Αγοράς Άνθρακα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellic. Το Ταμείο θα λειτουργήσει βοηθητικά για τις χώρες που επιθυμούν να δημιουργήσουν αγορές άνθρακα.

Η λίστα με τις χώρες που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να περιλαμβάνει την Κίνα, το Μεξικό, τη Χιλή και την Ινδονησία.

Το Ταμείο, που θα συγκεντρώσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, θα παρέχει τεχνική και κάθε είδους βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες για να δημιουργήσουν τις δικές τους αγορές άνθρακα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Zoellic επισήμανε ότι τα μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρούν την κλιματική αλλαγή ύψιστης προτεραιότητας και τη λαμβάνουν υπόψη τους κατά τον σχεδιαμό των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων.

Το 1990 μόνο το 10% των χωρών περιλάμβανε την κλιματική αλλαγή στις αναπτυξιακές πολιτικές και σχέδια. Σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει το 80%».

«Ξέρουμε ότι οι φτωχές χώρες θα πληγούν νωρίτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό από την κλιματική αλλαγή. Θα έρθουν αντιμέτωπες με τη λειψυδρία, την ξηρασία και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Τα αναπτυσσόμενα κράτη δεν έχουν τον εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόαμιας Τράπεζας.

Ωστόσο η πρωτοβουλία του Ταμείου Αγοράς Άνθρακα δεν επικροτήθηκε από όλους.

«Οι αγορές άνθρακα αποτελούν ελαττωματικό μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Karen Orenstein, Αμερικανίδα ακτιβίστρια από την περιβαλλοντική  ΜΚΟ «Φίλοι της Γης».

«Οι αγορές άνθρακα είναι αναξιόπιστες, αφήνουν περιθώρια για απάτη και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα», κατέληξε.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια