Σύνοδος Κανκούν: πού πήγε η χρηματοδοτική βοήθεια;

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνεχίζεται σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν του Μεξικού. Οι διαπραγματεύσεις σκιάζονται από τις αλληλοκατηγορίες και την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων δείχνει να μεγαλώνει.

Μεταξύ άλλων, τα αναπτυσσόμενα κατηγορούν τα πλούσια κράτη για αθέτηση της υπόσχεσής τους να παράσχουν χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Η δέσμευση για χρηματοδοτική βοήθεια 30 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2011 – 2012, ήταν ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσά, σε μια προσπάθεια να πείσουν τις φτωχές χώρες να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, κ. Jairam Ramesh, «οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες κινούν με πολύ αργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, γεγονός που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα».

«Η Γουιάνα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Οι Μαλδίβες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. Το Μπαγκλαντές έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Η μια χώρα μετά την άλλη καταγγέλλει ότι δεν γίνεται εκταμίευση των χρημάτων. Υποτίθεται ότι η παροχή βοήθειας θα ξεκινούσε αμέσως», δήλωσε στη Guardian ο κ. Ramesh.

Ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ότι το θέμα της χρηματοδοτική ενίσχυσης «είναι αδιαπραγμάτευτο», επισημαίνοντας ότι αναμένει την εκταμίευση των πρώτων 10 δισ. δολαρίων το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2011.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια