Κίνα: επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας ανακοίνωσε η Κίνα, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο διαμάχης με τις ΗΠΑ που κατηγορούν το Πεκίνο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας προέβη στη σχετική ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο του Κανκούν για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε εκπομπές ρύπων, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Το Πεκίνο αρνείται να δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής τεχνολογίας έτσι ώστε να απεξαρτηθεί από την εισαγωγή πετραλαίου και φυσικού αερίου, αλλά  και να επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ενέργεια.

Όπως αναφέρει το Associated Press, σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει 13 βιομηχανικές ζώνες και θα πληρώσει τα μισά έξοδα για τον εξοπλισμό των ηλιακών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στις επιλεγμένες περιοχές. Το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από επιδοτήσεις της τάξης των 4 με 6 yuan ανά watt παραγόμενης ενέργειας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την  απόφαση της Κίνας να εντείνει τις προσπάθειες για ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, ωστόσο οι ξένες επιχειρήσεις κατηγορούν το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, επισημαίνοντας ότι επιδοτεί παράνομα τις κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες και εμποδίζει την πρόσβαση ξένων προϊόντων στην αγορά του.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια