«Όχι» ΣτΕ για ημιυπαίθριους σε παραδοσιακούς οικισμούς

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με νέα της απόφαση έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων στους παραδοσιακούς οικισμούς και ζητά άμεση κατεδάφιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», πέρυσι το ΣτΕ είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων και έκρινε μάλιστα ότι πρέπει να κατεδαφίζονται άμεσα.

Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του πολίτη.

Η απόφαση δεν αφορούσε ευθέως το «νόμο Σουφλιά», αλλά ένα αυθαίρετο ξενοδοχείο στην Εκάλη.

Η τελευταία υπόθεση που εξέτασε το Συμβούλιο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στην Ερμούπολη Σύρου.

Συγκεκριμένα, έκρινε αντισυνταγματική την νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού, που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του «νόμου Τρίτση» (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι η  νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επίσης,παραβιάζεται επιπρόσθετα η «συνταγματική επιταγή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού πολεοδομικού τους ιστού».

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την από 13.9.2004 απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση τριώροφη οικοδομή στην Ερμούπολη της Σύρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3044/2002, όπως επίσης ακυρώθηκε και η από 22.9.2004 απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την οποία επετράπη η ηλεκτροδότηση της εν λόγω οικοδομής.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια