«Χρονιά μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2011»

0
2

Περιβάλλον-Ενέργεια-Οικολογία.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την υπό τη προεδρία του συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη πως η κυβέρνηση στηρίζει «κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων, για εξεύρεση λύσεων από κοινού, παρά τα αυστηρά πλαίσια, τα οποία υπάρχουν».

Επίσης, επανέλαβε ότι το 2011 είναι έτος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου την απόφαση, να εξεταστεί το θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ.

Όπως ανέφερε αυτό « αποτελεί προοπτική, που θα διευκολύνει την προσπάθεια δανεισμού της χώρας, περιορίζοντας τις δανειακές μας ανάγκες και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξαναδανειστούμε με κανονικό πια τρόπο από τις αγορές».

Ωστόσο τάχθηκε κατά του εφησυχασμού και της προοπτικής χαλάρωσης στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικές τις εξελίξεις στην Ευρώπη, με την απόφαση ένταξης της Ιρλανδίας στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος, όπως τόνισε, «δημιουργήθηκε με αφορμή την κατάσταση στη χώρα μας, με δικές μας προσπάθειες», αλλά και την κατ΄ αρχήν απόφαση του ECOFIN για συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού στήριξης μετά το 2013.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ Παπανδρέου επανέλαβε ότι «η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται ραγδαία, παντού».

Παράλληλα παρατήρησε ότι μέχρι τέλους του έτους υπάρχουν κρίσιμα νομοσχέδια και η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Το πλέον ακανθώδες θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας.

Επίσης συζητήθηκαν τα νομοσχέδια για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, για την διατήρηση δεδομένων, σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ακτοφυλακής, ενώ η υπουργός περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση Φορέα Υδρογονανθράκων.

*** Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τις κάμερες στους δημόσιους χώρους και την διατήρηση των δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Τα νομοσχέδια

Για το Λιμενικό Σώμα

Το Λιμενικό Σώμα θα είναι ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, τα λιμάνια, στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικά οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και αποστολή του είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Επίσης στο πλαίσιο της αποστολής του περιλαμβάνεται ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων.

Προβλέπεται ακόμη η σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία και εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται επίσης, Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.

Για Υγεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή «μετά τις γιορτές», αναρτήθηκε σήμερα Παρασκευή στο διαδίκτυο προς διαβούλευση, προκειμένου να σταματήσει η περιρρέουσα «κινδυνολογία» αναφορικά με το τι θα προβλέπει.

Διευκρινιζόταν δε, ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν συνιστούν κατάργησή τους. Ο διάλογος για το θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, η πτώση κατά 2,5% της τιμής του κέρδους της φαρμακαποθήκης και η δυνατότητα ένας διοικητής να διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία.

Στη συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο που διήρκησε περισσότερο από δυόμισι ώρες, διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις για επιμέρους ζητήματα, όπως είναι το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, η θέση ότι θα πρέπει να πάψει να ισχύει η κληρονομικότητα, καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση. Η άποψη για επιτάχυνση εκφράστηκε και για το θέμα της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων.

Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης φαρμάκων σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, διατυπώθηκε και η άποψη να υπάρχει δυνατότητα να πωλούνται σε επιλεγμένα από αυτά, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας απέρριψε.

Ακόμη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά και την ημέρα του Σαββάτου.

Επιπλέον, πρόταση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του τρόπου προμηθειών με τη συμμετοχή ιδιωτών για το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσδιορίστηκε εισοδηματικό όριο 40.000 ευρώ για τις οικογένειες που θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων. Εάν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ετησίως, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεν θα λάβουν τα επιδόματα.

Πηγή: Αθήνα 9,84

Σχόλια