Κρήτη: όχι του ΣτΕ στην τσιμεντοποίηση 26.000 στρεμμάτων

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού στην Κρήτη ανατρέπει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνοντας τον δικαστικό αγώνα κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας οι δικαστές ακύρωσαν την κοινή υπουργική απόφαση του 2007, που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης, με φορέα υλοποίησης την αγγλική εταιρεία «Loyalward Ltd».

Η επένδυση περιελάμβανε πέντε παραθεριστικά χωριά και 7.000 κλίνες μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η υπουργική απόφαση έχει πολλές πλημμέλειες που την καθιστούν άκυρη, αφού η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν προηγήθηκε πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η εντατική τουριστική εκμετάλλευση της ανατολικής παράκτιας και ευαίσθητης περιβαλλοντικά ενότητας, που χωροθετείται το έργο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια