Κανκούν: «θέλουν να σκοτώσουν το Κιότο», λέει η Κίνα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για σύγκλιση και υιοθέτηση κοινών θέσεων στη Σύνοδο του Κανκούν για το κλιμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις σκιάζονται από τις αλληλοκατηγορίες   κρατών για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την απροθυμία συμβιβασμού.

Την Παρασκευή η Κίνα κατήγγειλε ότι ορισμένα από τα αναπτυγμένα κράτη προσπαθούν να «σκοτώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο», ενώ η Βενεζουέλα και η Βολιβία χαρακτήρισαν τις πλούσιες  χώρες που αποστασιοποιούνται από το Πρωτόκολλο «απαράδεκτες».

Τα αναπτυσσόμενα κράτη επιδιώκουν επέκταση της περιόδου εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο δεσμεύει μόνο τα αναπτυγμένα κράτη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2012.

Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυγμένες χώρες ζητούν τη σύναψη νέας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τις αναδυόμες οικονομίες όπως η Κίνα.

«Κάποιες χώρες θέλουν να σκοτώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο, θέλουν να το τελειώσουν. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», τόνισε σε δηλώσεις του ο Κινέζος διαπραγματευτής για το κλίμα, Huang Huikang.

Δυστυχώς οι ελπίδες για συναίνεση είναι ελάχιστες μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, καθώς οι διαπραγματεύσεις ήταν άκαρπες και δεν απέφεραν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, Christiana Figueres, οι χώρες που υποστηρίζουν την ανανέωση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο και εκείνες που αντιτίθενται σε αυτό το σενάριο είναι «μίλια μακριά».

Αναφερόμενη στην επιτακτική ανάγκη ανάληψης δράσης, η κ. Figueres ζήτησε από τα κράτη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να δείξουν προθυμία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες, η ερημοποίηση και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια