Παράνομη υλοτομία: νέος κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση

1
32

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέοι κανόνες για τον περιορισμό της διάθεσης και πώλησης παράνομης ξυλείας στις ευρωπαϊκές αγορές προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στον τερματισμό της παράνομης υλοτομίας η οποία επιφέρει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, μειώνει τη βιοποικιλότητα και υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται πανευρωπαϊκά για την προστασία των δασικών εκτάσεων.

Η ρύθμιση προτάθηκε για πρώτη φορά από την Κομισιόν τα 2008, υιοθετήθηκε από την ΕΕ το Νοέμβριο και θα τεθεί σε ισχύ από το  Μάρτη του 2013.

Ο Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Γιάννες Ποτότσνικ χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως «χειροπιαστή συνεισφορά της ΕΕ στην παγκόσμια μάχη κατά της μείωσης της βιοποικιλότητας»

Τα ορθώς διοικούμενα δάση αποτελούν σημαντικές πηγές ανανεώσιμων υλών, ενώ παρέχουν σημαντικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η παράνομη υλοτομία έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την μακροπρόθεση αειφορία, ενώ η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% περίπου των εκπομπών CO2.

Η νέα νομοθεσία για τα δάση και την υλοτομία αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες και στην αγορά ξυλείας, χονδρική και λιανική, με οφέλη τόσο για τις κυβερνήσεις (φορολογικά) όσο και για εμπόρους και καταναλωτές.

Μπορείτε να διαβάσετε το νέο κανονισμό εδώ.

Για το econews

Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. άκουσα ότι όσοι μένουν κοντά σε δασικές περιοχές μπορούν να συλλέγουν από αυτές κάποιες ποσότητες ΞΕΡΩΝ ΞΥΛΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. θέλω να μάθω αν αληθεύει αυτό και κάτω από ποιές συνθήκες ακριβώς.

Comments are closed.