Η οξίνιση των ωκεανών απειλή για το σολωμό

0
32

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού, προειδοποίησαν ότι ο βρετανικός σολωμός κινδυνεύει από την οξίνιση των ωκεανών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, προειδοποιεί ότι ορισμένα είδη ψαριών με μεγάλη διατροφική αξία, όπως ο σολωμός , κινδυνεύουν από την οξίνιση των θαλασσών.

Τα παγκόσμια θαλάσσια οικοσυστήματα απειλούνται από την οξίνιση των ωκεανών, γι΄αυτό οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η ραγδαία οξίνιση των θαλασσών οφείλεται  στις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από τα φουγάρα και απορρίπτονται στη θάλασσα.

Η χημεία των ωκεανών μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, από ότι γινόταν πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών, όπως μεγάλα ψάρια, μαλάκια και οστρακόδερμα.

Από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 30% πιο όξινοι οι ωκεανοί.

H Dr. Carol Turley, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για την οξίνιση των ωκεανών από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, δήλωσε ότι το εν λόγω φαινόμενο επηρεάζει την ανάπτυξη των οστρακόδερμων.

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει τους πληθυσμούς των μεγάλων ψαριών.

«Παρατηρείται μείωση στο πληθυσμό του σολωμού. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν από την αλιεία του, για αυτό θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2», τόνισε η ίδια.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια