Απορρίμματα: κοινή παρέμβαση Μητσοτάκη-Ζώη

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κοινή παρέμβαση για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δρόμους του Λεκανοπεδίου έκαναν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χρήστος Ζώης.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Ζώης προέβηκαν στην εξής ανακοίνωση:

«Την ώρα που η απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας έχει φτάσει στο απροχώρητο, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουμε επισημάνει τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, την ανυπαρξία μιας συντεταγμένης συνολικής πολιτικής για τα απόβλητα και τον ορατό κίνδυνο να μας επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα από την ΕΕ εξαιτίας των παράνομων χωματερών, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή συνεδρίασε μόλις χθες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η χθεσινή συνεδρίαση αποδεικνύει ότι και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και αντιδρά αποσπασματικά ενώ αποτελεί και μία έμμεση παραδοχή για την τραγική έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων που χειρίζονται το πρόβλημα. Η Πελοπόννησος είναι πράγματι η περιφέρεια της χώρας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της μηδενικής υλοποίησης των έργων που προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ της και οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Δεν ακούσαμε τίποτα ούτε για την παύση λειτουργίας και αποκατάστασης όλων των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους ώστε να μην κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα, ούτε για την πρόοδο των έργων του ΠΕΣΔΑ στην Αττική που επίσης βρίσκεται σε οριακό σημείο, ούτε για το οξύτατο πρόβλημα της ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.

Καλές είναι οι συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων έστω και καθυστερημένα αλλά αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι συγκεκριμένα έργα και απτά αποτελέσματα σε ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα που αν δεν αντιμετωπιστεί με την δέουσα υπευθυνότητα μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

econews

Σχόλια