Ιδιωτικός τομέας: μείωση μισθών 12% έναντι των κλαδικών συμβάσεων

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε συμφωνία για απόκλιση των αμοιβών ανάμεσα στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών που δεν θα ξεπερνά το 12% και με ανώτατη διάρκεια που δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη, κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Η συμφωνία μένει να εγκριθεί από την τρόικα και στη συνέχεια θα κατατεθεί με μορφή νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας .

Η συμφωνία αφορά σε απόκλιση προς τα κάτω των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε ποσοστό 12%.

Σημειώνεται πως το ΠΑΜΕ εμπόδισε την πραγματοποίηση της σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο τελικά οι επαφές πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με το tovima η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων θα είναι ένα συν ένα έτη χωρίς απολύσεις η διαπραγμάτευση θα γίνεται είτε από το εργοστασιακό σωματείο, είτε από το κλαδικό αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ενώ στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο.

Για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των εργοδοτών του κλάδου.

Πηγή i-live news

Σχόλια