Σύνοδος Κανκούν: απειλούνται με κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατηγορούν την Ιαπωνία ότι απειλεί με κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα στη Σύνοδο του Κανκούν, μετά την άρνηση της για επέκταση του Πρωτόκολλου του Κιότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ιαπωνία είναι αντίθετη ως προς την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012 και αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία δηλώνει ότι είναι αντίθετη με την επέκταση του, εκτός αν οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

O Abdulla Alsaidi, εκπρόσωπος της ομάδας των G77 δήλωσε ότι «αν δεν αλλάξει τη στάση της η Ιαπωνία, απειλούνται με κατάρρευση οι συνομιλίες για το Κλίμα».

Το Κιότο επιβάλλει σε 40 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την περίοδο μεταξύ 2008-2012 κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ιαπωνία ήταν ανάμεσα στις χώρες που το επικύρωσαν το 1997.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Hideki Minamikawa δήλωσε ότι « Δεν έχει νόημα η παράταση του Πρωτόκολλου του Κιότο, αν δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα».

Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι μια ευρύτερη συμφωνία είναι περισσότερο αναγκαία,  καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο ευθύνονται για το 27% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

«Πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο ίδιος.

Οι εκπρόσωποι στις συνομιλίες του ΟΗΕ στο Κανκούν υποστηρίζουν ότι η επέκταση του Πρωτόκολλου του Κιότο, είναι σημαντική καθώς δεν υπάρχει κάποια συμφωνία που να την αντικαθιστά.

Περίπου 200 κράτη συνεδριάζουν στο Κανκούν του Μεξικού και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δεσμευτική συμφωνία, καθώς μετά το 2012 λήγει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια