Συσκευές ανίχνευσης σε ρινόκερους για την πάταξη της λαθροθηρίας

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα μικρό άσπρο ελικόπτερο κυνηγούσε για πολύ ώρα έναν ρινόκερο στις αχανείς θαμνώδεις εκτάσεις της νότιας Αφρικής. Τελικά το ελικόπτερο κατάφερε να προσεγγίσει το ζώο και ένας άνδρας που κρατούσε όπλο το σημάδευσε και πυροβόλησε.

Το όπλο δεν είχε σφαίρες αλλά αναισθητικά βελάκια που ακινητοποίησαν το ρινόκερο, ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα της Αφρικής. Στο σημείο έσπευσε με φορτηγάκι ομάδα κτηνιάτρων και εθελοντών, που έδεσε τα μάτια και τα αυτιά του ζώου για να μην πανικοβληθεί.

Αφού έγινε η κατάλληλη προετοιμασία ένας κτηνίατρος άρχισε να τρυπά το κέρατο του ρινόκερου χρησιμοποιώντας ένα μικρό τρυπάνι που έπαιρνε ρεύμα από τη γεννήτρια στο φορτηγάκι.

Ο κτηνίατρος άνοιξε τρύπα στο κέρατο του ρινόκερου, στην οποία οι εθελοντές τοποθέτησαν ένα μεταλλικό κουτί το οποίο περιείχε συσκευή ανίχνευσης, κάτι σαν GPS.

Έπειτα ο κτηνίατρος «σφράγισε» το κέρατο και το έδεσε με επιδέσμους.

Η «στιγμιαία εγχείριση», όπως αποκαλείται, είναι ένα πείραμα που εφαρμόζεται στη νότια Αφρική με στόχο τη διάσωση των ρινόκερων και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.

Περισσότεροι από 250 ρινόκεροι σφαγιάστηκαν για το κέρατό τους το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κτηνίατροι και οι εθελοντές που συμμετέχουν στο πείραμα ελπίζουν ότι με τις συσκευές ανίχνευσης θα καταφέρουν να εντοπίσουν τους ρινόκερους που κινδυνεύουν, ακόμα και να πιάσουν επ’ ευταφώρω τους λαθροθήρες.

Σημειώνεται ότι αυτό που κάνει τις συγκεκριμένες συσκευές να ξεχωρίζουν είναι ότι ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα όταν η κίνηση του ρινόκερου αλλάξει ξαφνικά και το ζώο αρχίσει να τρέχει.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια