Αύξηση τέλους ΑΠΕ στις βιομηχανίες και άρση πλαφόν εξετάζει το ΥΠΕΚΑ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα αύξηση στο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τους βιομηχανικούς πελάτες προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital, το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να καλύψει τα ελλείμματα που βαρύνουν τον ΔΕΣΜΗΕ αφενός με κατάργηση του πλαφόν στο τέλος ΑΠΕ που καταβάλλουν οι βιομηχανίες και αφετέρου με αύξηση του τέλους.

Μέχρι σήμερα για τους πελάτες υψηλής τάσης προβλέπεται ότι  η επιβολή πλαφόν ύψους 600 χιλιάδων στο τέλος ΑΠΕ (με τις αναπροσαρμογές το ποσό αυτό σήμερα είναι 716 χιλιάδες), ενώ το τέλος υπολογίζεται στα 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ έχει δεχθεί εισήγηση για άρση του πλαφόν για τους πελάτες υψηλής τάσης και με ταυτόχρονη νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ στα 7,18 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε μια τέτοια εξέλιξη οι «μικρότεροι» πελάτες υψηλής τάσης αναμένεται να επιβαρυνθούν με ποσά της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μεγαλύτερους πελάτες το κόστος ξεκινά από τα 7 και μπορεί να φτάσει έως τα 19 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι αν το ΥΠΕΚΑ υιοθετήσει την παραπάνω εισήγηση το κόστος για την ελληνική βιομηχανία, που ούτως ή άλλως δεν διάγει την καλύτερη περίοδό της, θα είναι δυσβάσταχτο.

Για το econews

Newslink

Σχόλια