Συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για αγωγό φυσικού αερίου

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Διαβουλεύσεις για ζητήματα διμερών συνεργασιών, με τον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας Traicho Traikov και τον Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Ρουμανίας Ion Ariton, είχε την Τρίτη στη Σόφια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της Διάσκεψης «Energy without Frontiers», όπου εξετάστηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι κύριοι Μανιάτης και Traikov αναφέρθηκαν στις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν στο θέμα της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου IGB, καθώς χθες υπεγράφησαν στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας τα κείμενα των Συμφωνιών μεταξύ της Ελληνο-Ιταλικής εταιρίας «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου, Ποσειδών» και του Βουλγαρικού Ενεργειακού Ομίλου Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), με τα οποία δρομολογούνται οι εργασίες υλοποίησης του έργου.

Τα υπογραφέντα κείμενα περιλαμβάνουν τη Συμφωνία Ανάπτυξης του έργου, τη Συμφωνία Μετόχων, καθώς και το καταστατικό για τη σύσταση της Εταιρείας Παγίων, ενώ συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και της εμπορικής εταιρίας του IGB.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως μεγάλης στρατηγικής και οικονομικής αξίας για την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Για την χώρα μας ο αγωγός IGB έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα συμβάλει στη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου πολλαπλών κατευθύνσεων και πηγών, ενισχύοντας αφενός τη στρατηγική σημασία του ευρύτερου αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και αφετέρου το γεω-στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», επεσήμανε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε στον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας την προτεραιότητα που έχει για την Ελλάδα η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Αναφορικά με τον South Stream, διαπιστώθηκε η βούληση των δύο χωρών για την από κοινού προώθηση του συγκεκριμένου αγωγού, ενώ ο κ. Traikov απεδέχθη την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, σε χρόνο που οι υποχρεώσεις του θα επιτρέψουν.

Με τον Ρουμάνο Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος κ. Ion Ariton, εξετάστηκε η διμερής συνεργασία ιδιαίτερα στον τομέα του Φυσικού Αερίου, με την υλοποίηση των διασυνδετήριων αγωγών Ρουμανίας –Βουλγαρίας και Βουλγαρίας – Ελλάδας, με στόχο την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

O κ. Ariton προσκάλεσε τον κ. Μανιάτη στο Βουκουρέστι το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προωθηθούν όλα τα θέματα κοινού ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια