Εκπομπές ρύπων: οι ΗΠΑ θα «τηρήσουν» τις δεσμεύσεις τους

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που είχαν εξαγγείλει πέρσι στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Αμερικανός διαπραγματευτής στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν.

Συγκεκριμένα, o Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δεσμευτεί στην Κοπεγχάγη ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων για κατά 17% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ για το Κλίμα στο Κανκούν, Jonathan Pershing, δήλωσε ότι «πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που εξαγγέλθηκαν στην Κοπεγχάγη και να υλοποιηθούν από όλες τις κυβερνήσεις».

«Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν αυτά που εξήγγειλαν στη περσινή Σύνοδο για το Κλίμα», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι στο κείμενο της συμφωνίας της Κοπεγχάγης έχει τεθεί ως στόχος για τη  μέση θερμοκρασία του πλανήτη, να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην εν λόγω Σύνοδο δεν κατέστη δυνατό η επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, είχε συμφωνηθεί ετήσια οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες 30 δις δολάρια μέχρι το 2012 και 100 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για τη φετινή Σύνοδο στο Κανκούν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί μια δεσμευτική συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στο κόσμο, αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους.

Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ  ότι δεν έχουν αποδεχτεί δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επικρίνουν την Κίνα για την άρνησή της να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους στα μέτρα περιορισμού των εκπομπών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια