Οι πρώτοι άνθρωποι που «κινδυνεύουν με εξαφάνιση»

0
74

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την άμεση λήψη μέτρων για να προστατεύσουν το λαό τους από την εξαφάνιση ζητούν στη Σύνοδο του Κανκούν οι αρχηγοί των μικρών νησιωτικών κρατών, καθώς νέα έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα καταστήσει τη διαβίωση σε πολλές περιοχές αδύνατη.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Καραϊβική επισημαίνεται ότι, αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η στάθμη των θαλασσών ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2 μέτρα ως το τέλος του 21ου αιώνα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κεραυνούς, καταιγίδες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτό σημαίνει ότι 260.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα νησιά, 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν μονίμως με τον κίνδυνο της πλημμύρας, ενώ ο τουριστικός τομέας θα υποστεί βαρύ οικονομικό πλήγμα με απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μικρά νησιωτικά κράτη εντείνουν τις πιέσεις τους στη Σύνοδο του Κανκούν, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων και παροχή βοήθειας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Νησιωτικών Κρατών, Antnio Lima, «ολόκληρα έθνη αναμένεται να πλημμυρίσουν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών».

Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε τα νησιά Κιριμπάτι, τα νησιά Κουκ, τα νησιά Μάρσαλ, τις Μαλδίβες και το Τουβαλού, που «τώρα βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και κινδυνεύουν να χαθούν».

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε τα πρώτα ανθρώπινα όντα που απειλούνται με εξαφάνιση τον 21ο αιώνα. Δεν θέλουμε να μας ξεχάσετε και δεν θέλουμε να θυσιαστούμε. Θέλουμε να επιβιώσουμε και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Lima.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια