Σκάνδαλο κατασκοπείας σε βάρος της Greenpeace

0
25

Περιβάλλον Ενέρεγεια Οικολογία:

Μήνυση εναντίον του αμερικανικού εργοστασίου χημικών Dow Chemical (DOW) υπέβαλε η Greenpeace, καταγγέλλοντας κατασκοπεία με στόχο την παρακώλυση των δραστηριοτήτων της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Greenpeace, το  εργοστάσιο χημικών DOW και κάποιες άλλες επιχειρήσεις  απευθύνθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης προκειμένου να «κατασκοπεύσει» την περιβαλλοντική οργάνωση.

«Το θέμα δεν είναι τα λεφτά», τόνισε σε δηλώσεις του ένας υπάλληλος της Greenpeace που βοήθησε στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων ώστε να κατατεθεί μήνυση.

«Αυτό που θέλουμε είναι να αποκαλύψουμε τις δραστηριότητες αυτών των ανθρώπων και να στείλουμε μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

Εκτός από το εργοστάσιο DOW, το μεγαλύτερο εργοστάσιο χημικών στις ΗΠΑ, στις εταιρείες που συμμετείχαν στο σκάνδαλο κατασκοπείας της Greenpeace συγκαταλέγεται η Sasol Limited (SOLJ) και οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων Dezenhall και Ketchum που ανήκουν στον όμιλο Omnicom Group.

Σημειώνεται ότι μήνυση έχει κατατεθεί και εναντίον τεσσάρων ντετέκτιβ που παρακολουθούσαν τα μέλη και τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

Η Greenpeace καταγγέλλει ότι το 1998  οι δυο εταιρείες χημικών και οι δυο εταιρείες δημοσίων σχέσεων απευθύνθηκαν σε εταιρεία παρακολούθησης η οποία ανέθεσε σε «μυστικούς πράκτορες» να υποκλέψουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών της Greenpeace και να ψάξουν στα σκουπίδια της οργάνωσης για την ανεύρεση εγγράφων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες συγκέντρωναν πληροφορίες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις περιβαλλοντικές εκστρατείες. Αυτό κράτησε τουλάχιστον για μια διετία.

Στη μήνυση που κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η Greenpeace καταγγέλλει ότι η ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης Beckett Brown International είχε αναθέσει την κατασκοπεία της οργάνωσης σε αστυνομικούς από την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη, που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια