Κρέτα Φαρμ: τι απαντά η εταιρεία στις αιτιάσεις του Αρχιπελάγους

1
36

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ απάντησε η Κρέτα Φαρμ στις καταγγελίες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» για εκτεταμένη περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες που διαθέτει.

Η γνωστή βιομηχανία τροφίμων αξιώνει αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το «Αρχιπέλαγος», τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θοδωρή Τσιμπίδη και τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Στέλιου Λιοδάκη.

Σημειώνεται πως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες της εταιρείας έχουν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν και κάτοικοι του παρακείμενου χωριού Πρίνος.

Μιλώντας στο tvxs στελέχη της εταιρείας υποστήριζαν πως «η αφορμή της αγωγής ήταν η αβάσιμη κατηγορία για τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του Λατζιμά» κι όχι η απόπειρα φίμωσής του» και πρόσθεταν πως η Κρέτα Φαρμ έκανε «χρήση του δικαιώματός τους για προσφυγή στη δικαιοσύνη προς αποκατάσταση της αλήθειας και της δίκαιης προάσπισης της φήμης της εταιρείας».

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ακόμα στο tvxs πως οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους καταρρίπτουν τις αιτιάσεις του Αρχιπελάγους, ενώ υποστήριξαν πως τελούνται σε μηνιαία βάση δειγματοληψίες στην περιοχή του Λατζιμά, πάντα σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς, καθώς και με το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι παραπάνω μετρήσεις δείχνουν πως η θάλασσα της περιοχής είναι απόλυτα ασφαλής για τους λουόμενους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Κρέτα Φαρμ υπογράμμισαν τη δέσμευση της εταιρείας στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω μεγάλων επενδύσεων.

Η συνέχεια στα δικαστήρια.

Για το econews

Newslink

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Οι μετρήσεις που επικαλείται η Creta-Farm, για τη δήθεν μη προσβολή της χοιροτροφικής της μονάδας στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, έχουν το ίδιο μέτρο αξιοπιστίας με αυτές της προγενέστερης διαφημιστικής της καμπάνιας …περί παιδικής παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας.
  Ο κάθε νοήμων πολίτης μπορεί να αντιληφθεί του λόγου το αληθές, αρκεί να έχει την υπομονή να αναζητήσει στο διαδίκτυο θέματα με λέξεις κλειδιά: swine (hog, pig), health, environment, meat industry.
  Η εικόνα που λαμβάνει είναι αποκαρδιωτική.
  Το ρυπαντικό φορτίο των αστικών λυμάτων είναι 300 BOD, ενώ των χοιρολυμάτων 20.000 έως 30.000 BOD. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό Περιβάλλοντος EPA (Environmental Protection Agency), ένα χοιροτροφείο 2.000 χοιρομητέρων, όπως αυτό της Creta-farm στην Κρήτη, παράγει απόβλητα ισοδύναμα με αυτά μιας μεγαλούπολης 300.000 κατοίκων.
  Αν σε αυτά προσθέσουμε: 1) την υφαρπαγή της άδειας λειτουργίας της η οποία εκδόθηκε με ψευδές τοπογραφικό όσον αφορά την απόσταση της μονάδας από τον οικισμό, 2) τη διάθεση λυμάτων σε εδάφη με ρηγματώδη πετρώματα, με κίνδυνο να ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα, 3) τη διασπορά μερικών εκατοντάδων αέριων ρύπων (μερικές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά τοξικές και δύσοσμες, η δε συνέργεια τους χρήζει διερεύνησης) και 4) το εκφοβιστικό κλίμα που επιβάλλει η εταιρεία σε όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τη ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον (π.χ., αγωγές αποζημίωσης 1 εκατομμύριου ευρώ στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Πρίνου, 1εκατομμύριου στον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Αρκαδίου, 1εκατομμύριου στο Αρχιπέλαγος, 2 εκατομμυρίων στον Καθηγητή Ε.Μ.Π. Λιοδάκη και αιτήματα για πειθαρχική του δίωξη, κλπ. κλπ.).
  …η εικόνα γίνεται εφιαλτική.
  Ξεκαθαρίζω ότι είμαι η υπέρ της υγιούς ανάπτυξης του τόπου, σέβομαι τους εργαζόμενους της εταιρείας και η συστηματική έρευνα που διεξάγω (γενικά για τις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες στα πλαίσια δύο διδακτoρικών διατριβών που επιβλέπω)αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Ούτε έχω (εγώ και η οικογένεια μου) καμία επιχειρηματική βλέψη στην περιοχή, πέραν της ελαιοκαλλιέργειας της συζύγου μου (που κατάγεται από το διπλανό χωριό).

Comments are closed.