Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ: τα βραβεία του 2010

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απονεμήθηκαν και φέτος τα βραβεία περιβαλλοντικών επιδόσεων του Κοινοτικού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EU ΕΜAS) σε εταιρείες για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Η επιλογή των νικητών του 2010 βασίστηκε στο κριτήριο της αποδοτικότητας πόρων, όπως η κατανάλωση νερού και ενέργειας, η δημιουργία απορριμμάτων και οι εκπομπές αερίων.

Συνολικά, υποψήφιες ήταν 42 εταιρείες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ απονεμήθηκαν έξι βραβεία.

Την επιλογή των νικητών έκανε επιτροπή αποτελούμενη από έξι ειδικούς στους τομείς του περιβαλλοντικού μάνατζμεντ και της αποδοτικότητας πόρων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ συνεχάρη τους νικητές και όλους τους υποψηφίους για τη δέσμευσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος. «(Οι εταιρείες που συμμετείχαν) έδειξαν ότι η ένταξη στο EMAS είναι επιχειρηματικά συμφέρουσα. Ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές αερίων και τα απορρίμματα, αλλά επίσης εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα».

Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Μικρο-οργανισμοί: Soc. Coop. Dog Park a r.l (Ιταλία)

Η ζωοφιλική οργάνωση με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, παρέχει στέγη, καθημερινή φροντίδα και φαρμακευτική περίθαλψη σε αδέσποτα και χαμένα σκυλιά. Στο Πάρκο Σκύλων που διαχειρίζεται γίνεται ορθή κατανάλωση φυσικών πόρων, ενώ χρησιμοποιούνται και φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μικροί οργανισμοί: Ecoprint AS (Εσθονία)

Πρόκειται για ένα πρότυπο τυπογραφείο στο οποίο γίνεται χρήση ομβρίων υδάτων στο σύστημα υγροποίησης, ενώ γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση στη χρήση χαρτιού.

Μεσαίοι οργανισμοί: Oxfam-Solidarité (Βέλγιο)

Η Oxfam-Solidarité υποστηρίζει πάνω από 25 χώρες από τα έσοδα των δραστηριοτήτων της. Η εταιρεία επιμηκύνει τη ζωή παλαιών υπολογιστών μέσω υπηρεσιών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Περισσότερο από το 40% των ηλεκτρονικών υπολογιστών  που συλλέγονται επισκευάζονται και μεταπωλούνται στις αγορές μεταχειρισμένων. Η Oxfam-Solidarité έχει μειώσει κατά 20% την κατανάλωση χαρτιού και κατά 10% τις εκπομπές CO2 την τελευταία διετία.

Μεγάλοι οργανισμοί: Mahou S. A. (Ισπανία)

Το μότο της ισπανικής ζυθοποιίας Mahou είναι «μεγάλωσε χωρίς μεγαλώνεις τον περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο». Οι Mahou έχει μειώσει τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή κατά 90%, ενώ οι εκπομπές αερίων έχουν περιοριστεί κατά 45% την τελευταία δεκαετία, ενώ για τις ενεργειακές ανάγκες χρησιμοποιούνται βιοαέρια και άλλες εναλλακτικές πηγές.

Δημόσια Διοίκηση:

Μικροί οργανισμοί: Hochschule r nachhaltige Entwicklung Eberswalde (Γερμανία)

Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Eberswalde ασχολείται με τη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών. Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί «πράσινους» ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σέρβερς, με κριτήριο την ενεργειακή κατανάλωση και τη δυνατότητα ανακύκλωσης. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί ηλιακά πάνελ για την ενεργειακή αυτονομία του κτηρίου.

Μεγάλοι οργανισμοί: Sandwell Homes (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η Sandwell Homes η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή κοινωνικής εστίας, εδρεύει στο West Bromwich των West Midlands. Η εταιρεία μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τη χρήση πρώτων υλών κατά την κατασκευή των οικιών, ενώ χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελ και φωτοβολταϊκές κυψέλες για την αυτόνομη παραγωγή ενέργειας.

Σημειώνεται πως το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου, γνωστό και ως Κανονισμός EMAS, είναι ένα δημόσιο σήμα ποιότητας για εθελοντική περιβαλλοντική διαχείριση και επικοινωνία.

Για το econews

Newslink

Σχόλια