Ανελέητο κυνήγι αγριόγιδων από λαθροθήρες

0
28

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σπάνια αγριόγιδα, που απειλούνται με εξαφάνιση, σκοτώνουν στην προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου Αλβανοί λαθροθήρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος.

Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη καθώς οι λαθροθήρες δεν υποχωρούν και η περιοχή δεν φυλάσσεται επαρκώς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από λίγο καιρό ένας αλλοδαπός λαθροκυνηγός που πυροβολούσε αγριοόγιδα στις απόκρημνες πλαγιές του Γράμμου, έπεσε στον γκρεμό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και το φαινόμενο είναι συχνό, ελάχιστοι παραβάτες τιμωρούνται.

Το ανελέητο κυνήγι αγριόγιδων συνιστά μείζον θέμα, καθώς το είδος χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και το κυνήγι του απαγορεύεται από τη Νομοθεσία σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη του «Αρκτούρου» για την πανίδα του Γράμμου, ο πληθυσμός των αγριόγιδων στην περιοχή περιλαμβάνει 50 άτομα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση του πληθυσμού στον Γράμμο, που πραγματοποιήθηκε από τον βιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του «Αρκτούρου» κ. Χ. Παπαϊωάννου, κατέδειξε στασιμότητα στην εξάπλωση του είδους και χαμηλούς πληθυσμιακούς αριθμούς σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Το αγριόγιδο συναντάται σε μόνιμη βάση σε μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια