Μινεστρόνε λάιτ με πολλή γεύση

0
135

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ολόκληρη κοσμοθεωρία για τις σούπες. Πρώτα πρώτα γιατί με το είδος αυτό του φαγητού εξοικειώνεται κανείς από μωρό, οπότε θέλοντας και μη κουβαλάει μέσα του στέρεες μνήμες ρευστών γεύσεων, επηρεασμένες στη συνέχεια από την πρακτικότητα ή την μαγειρική δεινότητα της μητέρας, της γιαγιάς, της νταντάς ή και της μαγείρισσας του σπιτιού.

Έπειτα, ανάλογα με την εποχή, την έμπνευση, την παρουσίαση και την διάθεση να δοκιμάζει τα φαγητά που τυχαίνει να βρίσκονται μπροστά του, το κεφάλαιο σούπες εν δυνάμει διευρύνεται σε υλικά και συνδυασμούς, σε χρώμα, υφή, δομή και χαρακτήρα, μπορεί δε να προστεθούν σ’ αυτό νέες παράμετροι, τοπικού και χρονικού προσδιορισμού και οι γεύσεις να συνδεθούν με ταξίδια, θερμοκρασίες, καταστάσεις, ακόμη και συναισθήματα.

Η αντίληψη ότι μιλάμε τελικά για ένα μεγάλο μαγειρικό κεφάλαιο που χαρακτηρίζει και την επινοητικότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν και να αξιοποιούν την παραγωγή τους αλλά και τα οικονομικά δεδομένα των εποχών έρχεται γρήγορα, παρότι συχνά μέχρι μια ηλικία οι σουπο-συνειρμοί είναι ακαθόριστα περιορισμένοι μεταξύ κοτόσουπας και ψαρόσουπας.

Οι σούπες δεν υπολείπονται κανενός άλλου εδέσματος σε ποικιλία και δημιουργικότητα με άποψη, οπότε ναι, δεν είναι καθόλου βαρετές. Αλλά, όταν εκτός από γευστικές, σου επιτρέπουν να φας και αρκετή ποσότητα, να τις ευχαριστηθείς χωρίς τις ενοχές της ζυγαριάς και την ανησυχία πως ένα κουμπί την επόμενη μέρα δεν θα κλείνει, τότε τα κάνουν όλα και μπορούν να θεωρηθούν απλώς τέλειες! Τέτοια περίπτωση είναι και η συνταγή για την λάιτ μινεστρόνε, που γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου, είναι νόστιμη και ελαφριά, ωραία σε γεύση και τσιγκούνα σε θερμίδες. Κάνει για πρώτο αλλά είναι μάλλον σίγουρο πως κανείς δεν θα μείνει στο πρώτο σερβίρισμα.

Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου και μισή ώρα το μαγείρεμα. Μπορεί να γίνει αρκετές ώρες νωρίτερα και να ζεσταθεί πριν το σερβίρισμα. Τρίψτε επιτόπου την φρέσκια παρμεζάνα στον τρίφτη, ώστε να μην έχει υφή σκόνης. Εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γραμ. ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
225 γραμ. πράσινα κολοκύθια καθαρισμένα & κομμένα σε κυβάκια
2 μεσαία καρότα σε μικρά κυβάκια
3 πατάτες καθαρισμένες & σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1.2 λίτρα ζωμό κότας ή νερό (= 5 φλυτζ.)
4 κ.σ. βασιλικό σε λεπτές λωρίδες (αν δεν έχετε χρησιμοποιείστε μέντα ή και μαϊντανό)
2/3-1 φλυτζ. τριμμένη (σε τρίφτη) παρμεζάνα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κάνετε τα λαχανικά: Σε άνετη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, βάζετε το κρεμμύδι και σοτάρετε να μαλακώσει για 5 λεπτά, χωρίς να ροδίσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τον βασιλικό, ανακατεύετε συχνά και μαγειρεύετε για 10 λεπτά, να μην κολλήσουν.

Ολοκληρώνετε τη σούπα: Ρίχνετε τον ζωμό (ή το νερό), φέρνετε σε σημείο βρασμού, βάζετε αλάτι, πιπέρι και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να είναι τρυφερά. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή ζωμό. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Αποσύρετε, προσθέτετε τον βασιλικό (ή την μέντα ή τον μαϊντανό) και το μισό τυρί.

Σημείωση: Mπορείτε με τον πολτοποιητή χειρός να λιώσετε 1-1,5 φλυτζ. υγρού και υλικών της σούπας, πριν βάλετε τον βασιλικό (ή μέντα ή μαϊντανό) και το τυρί, δίνοντάς της έτσι μια πιο δεμένη υφή. Ελέγξτε ξανά το αλάτι, πιπέρι.

Σερβίρισμα: Βάζετε τη σούπα ζεστή σε μπολ και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια