Τίγρης: συμφωνία 13 χωρών για το διπλασιασμό του είδους

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός  Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος ομόλογος του Ουέν Τζιαμπάο και οι κυβερνήσεις των 10 ακόμα χωρών όπου επιζούν τα απειλούμενα αιλουροειδή, συμφώνησαν για τον διπλασιασμό του πληθυσμού των τίγρεων έως το 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», τον τελευταίο αιώνα έχει συρρικνωθεί ο πληθυσμός τους από τα 100.000 στα 3.200 άτομα και το είδ9ος απειλείται με «ολική καταστροφή», δήλωσε ο Πούτιν.

Από τα 9 υποείδη τίγρεων που υπήρχαν στον πλανήτη πριν 100 χρόνια, τουλάχιστον 3 έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνόδου τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε αυτό το υπέροχο, αυτοκρατορικό πλάσμα για τις μελλοντικές γενιές».

Η Σύνοδος για τη προστασία της Τίγρης διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου.

Είναι η πρώτη διεθνής σύνοδος υψηλού επιπέδου αφιερωμένη στη σωτηρία ενός συγκεκριμένου είδους.

Οι 13 χώρες στις οποίες ζουν σήμερα τίγρεις είναι: Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μυανμάρ, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Καμπότζη, Νεπάλ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ

Η Διακήρυξη της Συνόδου θέτει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο για τον διπλασιασμό των εν λόγω αιλουροειδών που ζουν στην άγρια φύση έως το 2022.

Την επόμενη 5ετια θα πρέπει να δαπανηθούν 350 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσαν οι συντονιστές της συνόδου, το WWF και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τη σωτηρία της τίγρης, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις για αδράνεια στην αντιμετώπιση των λαθροθήρων, της σημαντικότερης απειλής για τα ασιατικά αιλουροειδή.

Ο Τζον Στέλαρ της CITES, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, επισήμανε ότι το κλειδί για την επιτυχία της συνόδου είναι η σύσταση μιας κοινοπραξίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής.

Η Ινδία είναι σήμερα τα διεθνές κέντρο του παράνομου εμπορίου τίγρεων, ακολουθουμένη από την Κίνα.

Στην Κίνα καθώς και σε άλλες χώρες μέλη των νεκρών τίγρεων γίνονται συστατικά για παραδοσιακά φάρμακα και αφροδισιακά, ενώ οι προβιές τους πωλούνται στην μαύρη αγορά μέχρι και 35.000 ευρώ έκαστη.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου, η οργάνωση Traffic για τις τίγρεις (συνεργασία των οργανώσεων WWF και IUCN), πέτυχε συμφωνία με τους λαθροθήρες της Μιανμάρ, από τους οποίους ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια