Οι πολικές αρκούδες «βρήκαν καταφύγιο» στην Αλάσκα

0
65

Περιβάλλον Ενέγεια Οικολογία:

Σε μια προσπάθεια να ανακάμψει ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων, η υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε μια τεράστια έκταση στην ακτογραμμή της Αλάσκα προστατευόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η περιοχή, που ξεπερνά σε μέγεθος την πολιτεία της Καλιφόρνια, χαρακτηρίστηκε «οικότοπος πολύ σημαντικός για τις πολικές αρκούδες» και θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία της.

Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως προστατευόμενων θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία της πολικής αρκούδας, η οποία συγκαταλέγεται στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και παλεύει να επιβιώσει την ώρα που οι πάγοι λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές Αρχές χαροποίησε ιδιαίτερα τους οικολόγους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο δυστυχώς υπήρχαν και αντιδράσεις από φορείς που εναντιώνονται στα αυστηρά μέτρα επισημαίνοντας ότι θα εμποδίσουν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Shell έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αλάσκα και ελπίζει να ξεκινήσει υπεράκτιες γεωτρήσεις στην περιοχή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μέτρο αντιτάχθηκε σύσσωμη η πολιτεία της Αλάσκα, υποστηρίζοντας ότι οι πολικές αρκούδες ήδη προστατεύονται αρκετά στο πλαίσιο των συμβατικών κειμένων που έχουν υιοθετηθεί για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια