Δάσος Σέιχ-Σου: ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του

1
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Προστασία & Αναβάθμιση του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου)» στο ευρύ κοινό της πόλης την Τρίτη 23 Νοεμβρίου.

Ένα έργο που,παρά τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του, αναγνώρισε τη σημασία του Σέιχ-Σου όσον αφορά στην προστασία της πόλης της Θεσσαλονίκης και συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος που επλήγη ιδιαίτερα από την πυρκαγιά του 1997.

Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή, χαιρέτησε την εκδήλωση τονίζοντας ότι το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης είναι περιουσία όλων μας και κυρίως των παιδιών μας για αυτό και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια μελλοντικής προστασίας του.

Η κ. Λιονή χαρακτήρισε το έργο ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περιλάμβανε μια ποικιλία παρεμβάσεων οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και έτσι συνέβαλε σε ικανοποιητικό βαθμό στην αναβάθμιση του δάσους, όσον αφορά κυρίως την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία αλλά και την αναψυχή.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με τη σειρά του και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ./ΥΠΕΚΑ) κ. Πάνος Σταθακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ιδιαίτερη διαλεκτική σχέση μεταξύ πόλης και φύσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αξία του περιαστικού δάσους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και επεσήμανε ότι μέσα από την κοινωνική προσφορά μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια διατήρησης και αναβάθμισης του δάσους μας ώστε ο χώρος να μετεξελιχθεί σε ένα χώρο οικολογικής προσέγγισης, εκπαίδευσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση παρουσίασαν αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έγιναν οι εκπρόσωποι από τον φορέα συντονισμού (ΔΙ.ΣΑ./ΠΚΜ) αλλά και τους φορείς υλοποίησης του έργου (ΔΙ.ΣΑ, ΔΕ.ΣΕ., Διεύθυνση Αναδασώσεων και Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης, ΟΡ.ΘΕ./ΥΠΕΚΑ).

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, οργανώσεων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της συντήρησης των υποδομών, της καθαριότητας και της ασφάλειας μέσα στο περιαστικό δάσος.

Για το λόγο αυτό παρουσιάστηκαν προτάσεις μελλοντικής και ολοκληρωμένης διαχείρισής του.

Οι συμμετέχοντες επιδοκίμασαν τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα από το συγκεκριμένο έργο αλλά και από τις εθελοντικές ομάδες όσον αφορά κυρίως στην αντιπυρική προστασία, και έκλεισαν την εκδήλωση με κοινή ελπίδα ότι όλοι οι πολίτες θα συμβάλλουν ενεργά και συντονισμένα για την προστασία αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου για την Θεσσαλονίκη.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα έργα αυτά για τα οποία τόσο υπερηφανεύονται οι μηχανικοί, στοίχισαν 12.5 εκ. ευρώ (!) και σακάτεψαν την πανίδα του Σέιχ Σου, μειώνοντας δραματικά τους πληθυσμούς του, άφησαν πίσω παγίδες θανάτου για μικρά ζώα και γέμισαν Αΐλανθους! Είναι προφανές πως δεν έγινε καμία σοβαρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ειδικούς και αντί για προστασία έφεραν την καταστροφή. Έλεος πια σε αυτήν τη χώρα!

Comments are closed.