Κλιματική αλλαγή και ο «πόλεμος της αρκούδας» – Νέα Έρευνα

0
44

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) έδειξε πως η κλιματική αλλαγή θα φέρει αντιμέτωπες τις πολικές αρκούδες και τις καφέ αμερικανικές αρκούδες, γνωστές και ως αρκούδες γκρίζλι.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, εκτιμούν οι επιστήμονες, θα αναγκάσουν τις πολικές αρκούδες να μετακινηθούν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη  προς αναζήτηση τροφής.

Το γεγονός αυτό θα τις φέρει αντιμέτωπες με τα γκρίζλι τα οποία ενδημούν σε θερμότερα κλίματα, καθώς θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός για την αναζήτηση τροφής.

Πέραν αυτού, οι καφέ αρκούδες είναι περισσότερο σκληροτράχηλες, καθώς σε περιπτώσεις ανάγκης μπορούν να τραφούν ακόμα και με μούρα ή κορμούς δέντρων σε αντίθεση με τα «ξαδέλφια» τους που προτιμούν την τρυφερή σάρκα της φώκιας.

Βιολόγοι του UCLA κατασκεύασαν τρισδιάστατα μοντέλα αναπαράστασης του δαγκώματος της πολικής αρκούδας και του γκρίζλι για να προβλέψουν την έκβαση ενός τέτοιου «εμφυλίου» πολέμου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Γρέιαμ Σλέιτερ, υποστήριξε πως «η πολική αρκούδα και το γκρίζλι ασκούν ίση δύναμη δαγκώματος, αλλά το κρανίο του γκρίζλι είναι πολύ ισχυρότερο από αυτό της πολικής αρκούδας και καλύτερα προσαρμοσμένο στην κατανάλωση χλωρίδας».

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως αν το σενάριο επαληθευθεί, οι πολικές αρκούδες θα ηττηθούν με συνέπεια τη σταδιακή μείωση του βάρους τους, τον περιορισμό του μεγέθους τους και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και εντέλει την οριστική εξαφάνιση του είδους.

Για το econews

Newslink

Σχόλια