Κίνδυνος χρεοκοπίας για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σκληρή κριτική στη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού άσκησε την Τρίτη ο κ. Γ.Περιστέρης, πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα, ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε ότι με τη δράση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών η ΔΕΗ κέρδισε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί σταδιακά στην ελεύθερη αγορά χωρίς να θιγούν στο ελάχιστο οι εργαζόμενοί της.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στην  αγορά σήμερα, ο κ. Περιστέρης επισήμανε οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πωλούν την ενέργεια που παράγουν σε τιμές που οδηγούν στη χρεοκοπία τους και χάνουν χρήματα.

«Μια τυπική μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 400 ΜW οδηγεί σε ετήσιες απώλειες ύψους 24-30 εκατ.ευρώ» διευκρίνισε ο κ. Περιστέρης προσθέτοντας ότι πριμοδοτούνται και λειτουργούν οι πλέον απαξιωμένοι και περιβαλλοντικά χείριστοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και αποκλείονται στην πράξη οι σταθμοί τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεικτικό είναι ότι, αν και ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου θα έπρεπε να αποτελούν τη βάση της μεταβατικής διαδικασίας από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ, η οριακή τιμή ορίζεται από τις λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν με δωρεάν καύσιμο από την πολιτεία ώστε οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου τελικά να ζημιώνουν, να διευκολύνεται από την Ελλάδα η εισαγωγή από πυρηνικούς σταθμούς και η αγορά να χειραγωγείται.

Σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι μια επένδυση σε ΑΠΕ χρειάζεται ως και επτά χρόνια για να προωθηθεί, ενώ τα υδροηλεκτρικά και αντλητικά πρακτικά απαγορεύονται και η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων διακόπηκε σε κρισιμότατο οικονομικό χρόνο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια