«Επενδύστε σε ΑΠΕ» λέει στους Έλληνες ο διευθυντής του UNEP

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), Achim Steiner, έπειτα από πρόσκληση  του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ), στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Steiner συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη, με τον οποίο συζήτησαν για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα μίλησε Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και τις ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Κατά την ομιλία του ο κ. Steiner επισήμανε ότι οι σημερινές προκλήσεις δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές, ενώ προσέθεσε ότι τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα δεν μας απασχολούσαν νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του UNEP αναφέρθηκε στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ξεκαθάρισε ότι έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο χωρίς γυρισμό.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα αγγίζουν τα 700 δις. δολάρια, ενώ οι επιδοτήσεις των παραγωγών ορυκτών καυσίμων φτάνουν τα 250 δις. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την απώλεια της  βιοποικιλότητας, ο διευθυντής του UNEP επισήμανε ότι πρόκειται για ένα γενικότερο φαινόμενο που δεν απειλεί ορισμένα είδη μιας συγκεκριμένης περιοχής αλλά τα περισσότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε το πρόβλημα της συρρίκνωσης των παγκόσμιων ιχθυοαποθεμάτων και τόνισε ότι τα 27 δις δολάρια που δαπανώνται παγκοσμίως σε φθηνά καύσιμα και άλλους τομείς θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα αν αξιοποιούνταν  για να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια πιο ευέλικτη αλιεία.

Παράλληλα τόνισε ότι όλες οι οικονομίες πρέπει να διατηρήσουν το φυσικό τους κεφάλαιο και να το χρησιμοποιήσουν ως παραγωγικό μέσο.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο διευθυντής του UNEP υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι σωστές επενδύσεις για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί τρία τρισεκατομμύρια δολάρια για την έξοδο από την οικονομική κρίση, χρήματα που θα έπρεπε να επενδυθούν στην οικονομία του αύριο, κάτι που έκανε η Κορέα.

Παράλληλα τόνισε ότι με σωστές πολιτικές οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κατευθύνουν την αγορά στις σωστές επενδύσεις και άσκησε κριτική για το γεγονός ότι το ποσοστό αξιοποίησης των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μικρό την ώρα που άλλες χώρες βασίζουν την ηλεκτροδότησή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει γεωστρατηγική θέση, ο κ. Steiner εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα πρέπει να στηρίξει τη μελλοντική της ανάπτυξη στην καθαρή ενέργεια, ενώ επισήμανε ότι η επόμενη ημέρα μετά την κρίση είναι ζωτικής σημασίας.

«Οι ΑΠΕ είναι πολιτική επιλογή και μέσο ενεργειακής αποδοτικότητας που θα φέρει νέες επενδύσεις. Στη μεταβατική περίοδο χρειάζονται σωστές δημόσιες πολιτικές οι οποίες θα βοηθήσουν στην έγκαιρη εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Steiner εξήγησε, οι σωστές επενδύσεις μπορούν να συμβάλλουν και στην καταπολέμηση της ανεργίας και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την Ισπανία η οποία επένδυσε σε ΑΠΕ και κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

«Η κρίση δεν είναι δικαιολογία για να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε λάθος τομείς» επισήμανε ο διευθυντής του UNEP, διευκρινίζοντας ότι η αγορά πρέπει να οδηγηθεί στη σωστή κατεύθυνση για να επιτευχθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη Σύνοδο του Κανκούν που ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε αποτυχία.

Μιλώντας για το «φιάσκο» της Κοπεγχάγης, ο κ. Steiner ξεκαθάρισε ότι δεν ευθύνεται ο ΟΗΕ για την έκβαση των πραγμάτων αλλά οι χώρες που ήταν απρόθυμες να δεσμευτούν.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η IPCC και το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελούν πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και έριξε την ευθύνη στους μεγάλους ρυπαντές που «αρνούνται να κάνουν βήματα για μια παγκόσμια σύμπραξη».

«Το σημαντικό είναι να κάνουμε τις εθελούσιες δεσμεύσεις υποχρεωτικές στο Κανκούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Steiner κλείνοντας την ομιλία του.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια