Τρόικα: Είστε σε καλό δρόμο – «Ανοιχτή» η επιμήκυνση

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των όρων του Μνημονίου παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της τριμελούς ομάδας των δανειστών της Ελλάδας.

Οι κκ. Ντερούζ (Κομισιόν), Τόμσεν (ΔΝΤ) και Μπλανκ (ΕΚΤ) αναφέρθηκαν στα σημεία όπου σημειώνεται πρόοδος, στις αδυναμίες εφαρμογής του Μνημονίου και
τόνισαν πως το «ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο».

«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Οι «τροϊκανοί» αναφέρθηκαν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας, τις οποίες συνδέουν άμεσα με την δόση ύψους 15 δις. ευρώ του Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων, η τρόικα πιέζει για συμπίεση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

«Καυτές πατάτες» στα χέρια της κυβέρνησης είναι οι ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση –πέραν της τρόικας- επιτάσσει τη λήψη επώδυνων μέτρων, όπως τη μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας, το κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων άνευ αντικειμένου και επιπλέον περικοπές σε μισθολογικά και άλλα κόστη.

Μάλιστα, σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο, οι εκπρόσωποι της τρόικας παρέπεμψαν στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της τρόικας αναφέρθηκαν στην ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ήτοι με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά τα σενάρια περί επιμήκυνσης της αποπληρωμής ή αναχρηματοδότησης του δανεισμού δεν απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε ο κ. Τόμσεν.

Τάχθηκαν ωστόσο κατά μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρώντας την επιζήμια για τη χώρα.

Το απόγευμα (18.30) αναμένεται η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Πηγή i-live news

Σχόλια