Συμφωνία με τρόικα για εργασιακά – Μετατάξεις ίσον προσλήψεις στο Δημόσιο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας πάνω σε θέματα που αφορούν τα εργασιακά, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται το σενάριο η χρονική διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάσεων να είναι από 1 έως 2 χρόνια, η απόκλιση της σύμβασης να είναι 15% έως 20% από την κλαδική και το διάστημα που ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις. Σημειώνεται πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα ισχύουν σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Επίσης, η κυβέρνηση συμφώνησε με την πρόταση των «τροϊκανών» οι μετατάξεις στο Δημόσιο να λογίζονται ως προσλήψεις (5 αποχωρήσεις προς μια μετάταξη), προκειμένου να αποφευχθούν νέες προσλήψεις προσωπικού το επόμενο έτος.

Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, νοσοκομείων κλπ) τις επόμενες 90 μέρες, ενόψει της δόσης του Μαρτίου, εφόσον η εκταμίευση αυτής του Δεκεμβρίου έχει εγκριθεί.

Πηγή i-live news

Σχόλια