Λιαστές ντομάτες… εδώ και τώρα!

1
637

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι»… από τις παροιμίες που με τον καιρό και την εμπειρία βρίσκει αρκετό έδαφος στην κουζίνα. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και το μαγειρικό ηθικό, ενισχύει το κέφι (ενίοτε και το ρίσκο) και καμιά φορά μας κάνει να αισθανόμαστε σαν μικροί κακομαθημένοι θεοί (ευτυχώς μόνον, ελπίζουμε) στο βασίλειό μας των κατσαρολικών (!) ή τουλάχιστον μαθητευόμενοι μάγοι αλά Χάρι Πότερ στο μεγαλύτερο γκουρμέ μαγειρικό βασίλειο…

Αν είστε (κι εσείς, λίγο) της άποψης ότι όλα (ή σχεδόν όλα, τέλος πάντων) γίνονται και δεν παρατάτε εύκολα τις εμπνεύσεις σας, η προσέγγιση ενός ποθητού αποτελέσματος με άλλο τρόπο είναι και στρατηγικά ένα δημιουργικό παιχνίδι με ενδιαφέρον και βρίσκεις νέες τακτικές να το πετύχεις, κι αν τελικά κάτι τέτοια μικρά και ταπεινά τροφοδοτούν τις “αλαζονικές” ανθρώπινες μπαταρίες μας με αυθεντική απλή χαρά (τα “καλάμια” παρκαρισμένα, εννοείται) δεν πειράζει. “Ωραία είναι”, όπως λένε και οι φίλοι μου…

Πόσο συχνά σφηνώνεται μια ιδέα στο κεφάλι; Κάθε πότε σας κολλάει, καλή ώρα όπως σ’ εμένα, να κάνετε εκείνο το κάτι ή την τάδε συνταγή που στριφογύριζε στο μυαλό ή ήρθε σαν επιφοίτηση στον ύπνο και για την οποία όχι μόνο το βασικό υλικό λείπει απ’ το ψυγείο αλλά σας έρχεται να την κάνετε την “ευτυχή” ώρα που τα σουπερμάρκετ είναι κλειστά!

Τι γίνεται με την διαχείριση του συνδυασμού έμπνευσης και ξεροκεφαλιάς του τύπου “το θέλω τώρα”, ή άντε, να το διατυπώσω αλλιώς (όπως επιβάλλουν και οι από έδρας πρόεδροι στους ερωτώντες περίεργα δικηγόρους) “θα το ήθελα αύριο το πρωί, για μπρέκφαστ” ; Κάπως έτσι έγινε και με τις λιαστές ντομάτες, που δεν είχα αλλά ήθελα οπωσδήποτε για μια μακαρονάδα στο Σαββατοκύριακο. Φυσικά, πάντα υπάρχει το plan B, αλλά ποιός είπε ότι έτσι εύκολα παρατιέται το plan A;

Λιαστές ντομάτες λοιπόν, σ’ ένα βράδυ… Ή ο φούρνος μου μαγείρευε… ενώ εγώ κοιμόμουν! Είναι η πρώτη φορά που τις έκανα και αποφάσισα ότι θα κάνω πολλές (μα, πάρα πολλές για όλη την παρέα) με τον κλασικό τρόπο, στον ήλιο, το καλοκαίρι και φυσικά δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ (μα, ποτέ) ξανά τις έτοιμες. Βγήκαν γλυκές, αρωματικές και με μια υποψία καραμέλας στην άπαιχτη επίγευση, νόστιμες γιάμι και λιγότερο στεγνές από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο μέσα στα γνωστά βαζάκια με το λάδι.

Σας μεταφέρω τη συνταγή, με όλο τον ενθουσιασμό που διαφυλάσσω για τα εξαιρετικά (και επιφυλάσσομαι ενδεχομένως, να την βελτιώσω), η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι απίστευτα εύκολη και βέβαια είναι σωστότερο να γίνεται (για οικονομία ρεύματος) σε κάπως μεγάλη ποσότητα.

Προετοιμασία: 5 λεπτά.

Ψήσιμο 10-12 ώρες. Διατηρούνται σε κλειστά, αποστειρωμένα βαζάκια, σκεπασμένες με λάδι. Πολύ εύκολη αλλά όχι γρήγορη συνταγή.

Υλικά (κατά βούληση, κάθε ολόκληρη ντομάτα βγάζει 2 κομμάτια λιαστής)
ντομάτες ώριμες, σφιχτές με γεμάτη σάρκα, πλυμένες και κομμένες στα 2 (προτείνω τουλάχιστον 2 κιλά, μεσαίου μεγέθους ή πομοντόρια) θυμάρι ή ρίγανη ή άλλο ξερό μυρωδικό της αρεσκείας σας (π.χ. βασιλικό) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λάδι, ελάχιστη ζάχαρη.

Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Τις τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, σε μια μόνο στρώση και τους ρίχνετε το θυμάρι, μια γραμμή λάδι, αλάτι πιπέρι και μια υποψία (ελάχιστη) ζάχαρης.

Ψήσιμο: Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 120 βαθμούς C για 10-12 ώρες ανάλογα με τον φούρνο (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, οι ντομάτες δεν θα χαλάσουν). Οι ντομάτες θα πρέπει να έχουν χάσει τα υγρά τους αλλά να είναι ωστόσο κάπως μαλακές.

Συντήρηση: Τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τις τοποθετείτε μέσα σε καθαρά βαζάκια με φύλλα δάφνης ή βασιλικού και μερικές κάπαρες (προαιρετικά) και τις καλύπτετε με ελαιόλαδο.

Πηγή Συνταγές Pandespani

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. συγνωμη αλλα αυτες δεν ειναι ΛΙΑΣΤΕΣ αλλα ψητες .για λιαστες δες το site elamed
    ευχαριστω

Comments are closed.