Σύνοδος για τη σωτηρία της τίγρης

0
16

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στη σύνοδο για τη σωτηρία της τίγρης που άρχισε στις 21 και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, συμμετέχουν 13 χώρες όπου ακόμη ζουν τα άγρια αιλουροειδή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», περίπου 3.200 τίγρεις ζουν σήμερα στον πλανήτη, από τις 100.000 που υπήρχαν πριν ένα αιώνα, σημειώνοντας δραματική μείωση 97%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έως το 2020– έτος της τίγρης, κατά το κινέζικο ημερολόγιο- να εξαφανιστεί το συγκεκριμένο είδος, επισήμανε κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο διευθυντής του WWF Τζέιµς Λιπ.

Η Σύνοδος των Τίγρεων προετοιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια και αποτελεί πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι 13 χώρες που συμμετέχουν είναι : Μπανγκλαντές,Μπουτάν, Μιανµάρ, Καµπότζη, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Λάος,Μαλαισία, Νεπάλ,Ρωσία,Ταϊλάνδηκαι Βιετνάµ.

H εν λόγω σύνοδος είναι η τελευταία ευκαιρία για να βρεθούν λύσεις για την επιβίωση των άγριων τίγρεων.

Ο στόχος του διπλασιασμού του πληθυσμού τους αρχικά μπορεί να φαίνεται εφικτός, ωστόσο το κόστος το κόστος του Παγκόσµιου Προγράµµατος για την Ανάκαµψη της Τίγρεως αναµένεται να φθάσει τα 255 εκατ. ευρώ.

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της συνόδου να εξασφαλιστούν πόροι, προκειμένου οι κυβερνήσεις των κρατών που συμμετέχουν, να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μέτρα πρόληψης.

Οι αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους είναι η αποψίλωση των δασών και η λαθροθηρία.

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το δέρμα και τα μέλη του σώματος της τίγρης, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.

Το Πρόγραμμα προβλέπει αφενός στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της άγριας τίγρεως, ώστε να είναι εφικτή η αναπαραγωγή της, και αφετέρου στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση της λαθροθηρίας.

Σε ανακοίνωση του οργανισμού Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Τίγρη αναφέρεται ότι «Ο αφανισµός των άγριων τίγρεων και ο εκφυλισµός του οικοσυστήματος τους θα έχουν αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες σε ιστορικό, πολιτισµικό, πνευματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο για τις χώρες όπου ζουν».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια