Εκπομπές ρύπων: θα δεσμευτούν ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα;

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν κάνουν το ίδιο», δήλωσε στο Reuters o κορυφαίος Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το κλίμα, Artur Runge –Metzger.

Υπουργοί Περιβάλλοντος από περίπου 200 χώρες θα συναντηθούν στο Κανκούν του Μεξικού για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες στη Σύνοδο του Κανκούν είναι οι αναπτυγμένες  χώρες να δεσμευτούν επίσημα για την υλοποίηση των εξαγγελιών τους σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος διαπραγματευτής ρωτήθηκε αν η ΕΕ σκοπεύει να δεσμευτεί για όσα έχει εξαγγείλει μόνο εάν δεσμευτούν και οι ΗΠΑ, εκείνος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή αυτό περιμένουμε».

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσει τις εκπομπές της κατά 20%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πρόθυμος για μείωση των εκπομπών των ΗΠΑ κατά 17%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2020.

Η Γερουσία καταψήφισε την πρόταση του Ομπάμα, ενώ η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου σημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα δεν θα καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή.

«Νομίζω ότι η Αμερική πρέπει να επαναβεβαιώσει  τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.  Όλος ο κόσμος ανυπομονεί για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Artur Runge –Metzger.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια