Αρχιπέλαγος εναντίον Creta Farm

1
21

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απόπειρα φίμωσης από την Creta Farm καταγγέλλει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση,  η Creta Farm απάντησε στις έρευνες που πραγματοποίησε το Αρχιπέλαγος για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών, με αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον του κ.Τσιμπίδη Δ/ντή του Ινστιτούτου και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη.

«Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70 και έχει υποβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό τη συγκεκριμένη περιοχή. Το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα διογκώνεται καθημερινά καθώς πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες και τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται είτε διαγράφονται. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Creta Farm να συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων το Αρχιπέλαγος καταγγέλλει ότι «έτσι εξευτελίζεται ο θεσμός της δικαιοσύνης, την οποία από τη μία πλευρά περιφρονούν όταν επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα και από την άλλη την επικαλούνται προκειμένου να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή ορθώνει λόγο για το διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Ρέθυμνο.

Επιπλέον το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι «τον τελευταίο χρόνο, και ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού το Αρχιπέλαγος με το εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ στην περιοχή Λατζιμά, η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm έχει επιδοθεί με διαδοχικές καταγγελίες και αγωγές σε ένα ανελέητο κυνήγι όλων όσων ανέδειξαν το πρόβλημα».

«Το πέπλο αυτής της ιδιότυπης επιχειρηματικής τρομοκρατίας, που επί χρόνια κεντούσε μεθοδικά η Creta Farm, απλώνεται σήμερα πάνω από τους πολιτιστικούς & περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, το Αρχιπέλαγος, τον καθηγητή εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, ακόμα και δημοσιογράφους που τολμούν να αγγίξουν το ζήτημα. Στην περίπτωση δε του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, η Creta Farm επιχειρεί να σταματήσει τη συνέχιση της έρευνας αξιώνοντας από το ΕΜΠ την πειθαρχική του δίωξη για λόγους άσχετους με την υπόθεση (π.χ. για δήθεν ελλιπή άσκηση των ακαδημαϊκών του καθηκόντων!), γεγονός που συνιστά σαφή παραβίαση βασικών αρχών του πανεπιστημιακού ασύλου (ελευθερία της έρευνας & της διδασκαλίας)»,τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχιπέλαγος .

Εκτός αυτού, το Αρχιπέλαγος υπενθυμίζει ότι το φθινόπωρο του 2009 και έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου για εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή κατά την οποία εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Παράλληλα, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης.

«Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους εμφάνισαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και φωτογράφισαν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

«Είναι δεδομένο, πως όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η Creta Farm θα συνεχίσει να στρέφεται κατά πάντων με διάφορους τρόπους και απειλές, μέχρις ότου καταπνίξει οποιαδήποτε αντίδραση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε πλήρη δυσαρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο», τονίζει το Αρχιπέλαγος.

Σε ό,τι αφορά τις προσεχείς δράσεις του Ινστιτούτου, στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι «το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με το θέμα μέχρι την τελική του λύση κρατώντας ενήμερη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και την ευρύτερη κοινή γνώμη».

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν αυτό που ορίζουν οι νόμοι ενός κράτους δικαίου και επιτάσσει η κοινή λογική. Δηλώνουμε ότι, παράλληλα με την ενάσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας, είμαστε αποφασισμένοι ναθέσουμε σε λειτουργία το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας του Αρχιπελάγους, ώστε να ενημερωθεί σχετικώς η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

*Το econews μεταδίδει με κάθε επιφύλαξη το Δελτίο Τύπου που έλαβε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Οι μετρήσεις που επικαλείται η Creta-Farm, για τη δήθεν μη προσβολή της χοιροτροφικής της μονάδας στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, έχουν το ίδιο μέτρο αξιοπιστίας με αυτές της προγενέστερης διαφημιστικής της καμπάνιας …περί παιδικής παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας.
  Ο κάθε νοήμων πολίτης μπορεί να αντιληφθεί του λόγου το αληθές, αρκεί να έχει την υπομονή να αναζητήσει στο διαδίκτυο θέματα με λέξεις κλειδιά: swine (hog, pig), health, environment, meat industry.
  Η εικόνα που λαμβάνει είναι αποκαρδιωτική.
  Το ρυπαντικό φορτίο των αστικών λυμάτων είναι 300 BOD, ενώ των χοιρολυμάτων 20.000 έως 30.000 BOD. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό Περιβάλλοντος EPA (Environmental Protection Agency), ένα χοιροτροφείο 2.000 χοιρομητέρων, όπως αυτό της Creta-farm στην Κρήτη, παράγει απόβλητα ισοδύναμα με αυτά μιας μεγαλούπολης 300.000 κατοίκων.
  Αν σε αυτά προσθέσουμε: 1) την υφαρπαγή της άδειας λειτουργίας της η οποία εκδόθηκε με ψευδές τοπογραφικό όσον αφορά την απόσταση της μονάδας από τον οικισμό, 2) τη διάθεση λυμάτων σε εδάφη με ρηγματώδη πετρώματα, με κίνδυνο να ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα, 3) τη διασπορά μερικών εκατοντάδων αέριων ρύπων (μερικές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά τοξικές και δύσοσμες, η δε συνέργεια τους χρήζει διερεύνησης) και 4) το εκφοβιστικό κλίμα που επιβάλλει η εταιρεία σε όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τη ρύπανση που προκαλεί στο περιβάλλον (π.χ., αγωγές αποζημίωσης 1 εκατομμύριου ευρώ στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Πρίνου, 1εκατομμύριου στον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Αρκαδίου, 1εκατομμύριου στο Αρχιπέλαγος, 2 εκατομμυρίων στον Καθηγητή Ε.Μ.Π. Λιοδάκη και αιτήματα για πειθαρχική του δίωξη, κλπ. κλπ.).
  …η εικόνα γίνεται εφιαλτική.
  Ξεκαθαρίζω ότι είμαι η υπέρ της υγιούς ανάπτυξης του τόπου, σέβομαι τους εργαζόμενους της εταιρείας και η συστηματική έρευνα που διεξάγω (γενικά για τις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες στα πλαίσια δύο διδακτoρικών διατριβών που επιβλέπω)αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Ούτε έχω (εγώ και η οικογένεια μου) καμία επιχειρηματική βλέψη στην περιοχή, πέραν της ελαιοκαλλιέργειας της συζύγου μου (που κατάγεται από το διπλανό χωριό).

Comments are closed.