Εκπομπές CO2: σε επίπεδα-ρεκόρ το 2010 – Νέα έρευνα

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα αγγίξουν πρωτοφανή επίπεδα το 2010, εξαιτίας της παραγωγικής διαδικασίας σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα (22/11).

Το Global Carbon Project που πραγματοποίησε την έρευνα είναι ένα διεθνές κονσόρτσιουμ ερευνητικών ομάδων. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 1,3% το 2009 σε σύγκριση με το 2008 εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Pep Canadell, διευθύνοντα σύμβουλο του Global Carbon Project, μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 που αποδίδονται στην αποψίλωση των δασών, αλλά η τεράστια ζήτηση για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία τις εκτόξευσε.

Αντίθετα στον ανεπτυγμένο κόσμο οι εκπομπές αερίων μειώθηκαν σημαντικά το 2009: στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 6.9%, στη Βρετανία κατά 8,6% και στην Ιαπωνία κατά 11,8%.
Αντίθετα Κίνα, Ινδία και Νότιος Κορέα εμφάνισαν αύξηση CO2 κατά 8%, 6,2% και 1,4% αντίστοιχα.

Το 2010 προβλέπεται αύξηση του CO2 κατά 3%, μέγεθος που θα καταστήσει τον στόχο για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου ανεπίτευκτο.

H συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στο επίπεδο των 387 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) έναντι 280 ppm στις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η έρευνα έρχεται λίγες μόνο μέρες πριν τη Σύνοδο του Κανκούν για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Για το econews

Newslink

Σχόλια