Οργιάζει η λαθροθηρία στον Αμβρακικό Κόλπο

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οργιάζει η λαθροθηρία και η λαθραλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο, με τους ασυνείδητους να «εξολοθρεύουν» αργυροπελεκάνους και άλλα σπάνια πουλιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Έθνος, το θέμα συζητήθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Άρτα  από τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Σε δηλώσεις του στο «Έθνος» ο πρόεδρος του φορέα, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επισήμανε ότι η περιοχή είναι σχεδόν αδύνατο να προστατευτεί από επτά μόνο φύλακες.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, οι ίδιοι οι λαθραλιείες είναι και λαθροθήρες.

Βγαίνουν στον Αμβρακικό με βάρκες χωρίς φώτα, χωρίς άδεια από το λιμεναρχείο Πρέβεζας και ψαρεύουν σε σημεία κοντά στους καλαμιώνες για να μη γίνονται αντιληπτοί από τους αλιείς.

Οι περιοχές στις οποίες ψαρεύουν παράνομα έχουν χαρακτηριστεί υδροβιότοποι και αποικίες σπάνιων πουλιών που ενοχλούνται από τον θόρυβο των μηχανών και τους πυροβολισμούς.

«Θέλουμε συμμάχους τους φορείς όλων των παράκτιων περιοχών. Τους καλέσαμε να εντείνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις συστάσεις, να αυστηροποιήσουν τα μέτρα φύλαξης των παράκτιων περιοχών, να κινητοποιούνται σε κάθε περιστατικό παρανομίας. Πρέπει οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αγροφυλακή να συνεργάζονται αρμονικά και να είναι σε διαρκή επαφή μαζί μας για το καλό όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι λαθροθήρες κυνηγούν αγριόπαπιες και βαλτόπαπιες και επιλέγουν να κινούνται στον Βάλτο Ροδιάς και στις παρυφές της ομώνυμης λιμνοθάλασσας.

Στόχος τους είναι η συλλογή μεγάλου αριθμού από πάπιες με σκοπό την πώλησή τους σε ταβέρνες και καταστήματα.

Σημειώνεται ότι οι βαλτόπαπιες συγκαταλέγονται στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και στον Αμβρακικό Κόλπο διατηρείται ένας από τους μεγαλύτερους αναπαραγόμενους πληθυσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια