Κλιματική Αλλαγή: "Αναλάβετε δράση" καλούν τους ηγέτες 259 επενδυτές ενόψει Κανκούν

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περισσότεροι από 259 επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -όσο το ΑΕΠ των ΗΠΑ- εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προς τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Κανκούν στο Μεξικό.

Κεντρικό τους μήνυμα ήταν «λάβετε μέτρα άμεσα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ειδάλλως οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της πρόσφατης οικονομικής κρίσης».

Οι εν λόγω επενδυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης και προέρχονται από όλες τις Ηπείρους: Ασία, Αφρική, Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν το ανακοινωθέν ήταν οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί Allianz και HSBC, καθώς και εταιρείες από αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική.

Η θέση των επενδυτών ήταν πως η κωλυσιεργία στη λήψη δραστικών μέτρων για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής θα προκαλούσε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ 20% τα επόμενα 40 χρόνια.

Αντίθετα, υποστήριξαν οι υπογράφοντες το κείμενο, η στροφή σε παραγωγή χαμηλών εκπομπών CO2 και σε ενεργειακά βιώσιμα μοντέλα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Μάλιστα επέστησαν την προσοχή στις αναδυόμενες οικονομίες, απευθύνοντας έκκληση για τη λήψη μέτρων και τη δημιουργία πλαισίων -τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο- προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο επενδύσεων «χαμηλών εκπομπών», με απώτερο στόχο η παγκόσμια θερμοκρασία να μην αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες.

Παρότι δεν προβλέπεται να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Κανκούν, οι επενδυτές ευελπιστούν πως θα γίνουν βήματα προόδου σε σύγκριση με το Πρωτόκολλο του Κυότο.

Για το econews

Newslink

Σχόλια